Een harem voor kroonprins Willem-Alexander

Heel vroeger, toen alle mensen nog naar dezelfde televisiezenders keken, waren er vaak schandalen, als een programmamaker weer eens God of het Koningshuis tot voorwerp van spot had gemaakt. Dan stonden bepaalde kranten bol van de ingezonden brieven, en kwam het zelfs tot Kamervragen. Maar die tijden zijn voorbij, is deze week definitief gebleken.

Woensdagavond zond de AVRO, in de sympathieke serie Achtbaan waarin jonge televisiemakers een eerste kans krijgen, om half acht een quasi-documentaire uit over een buitengewoon exclusief meisjespensionaat in Leerdam. Gaandeweg werd duidelijk dat de documentaire een korte speelfilm was. Het pensionaat bleek als een soort harem voor kroonprins Willem-Alexander te fungeren, of tenminste als een reservoir waaruit deze zijn toekomstige echtgenote kan rekruteren. De kroonprins kwam zelfs nog even in beeld terwijl hij in en uit een gepantserde Mercedes stapte om een nieuw meisje voor het pensionaat af te keuren.

Het was een hele mooie en subtiele film, en van de jeugdige makers ervan hopen we nog veel te horen. Volgens de Dienst Kijk- en Luisteronderzoek van de NOS hebben er 280.000 mensen naar gekeken, niet bepaald weinig. Voor zover bekend heeft geen van hen geprotesteerd tegen de benadering van het koningshuis in de film. Tenzij - dat is een huiveringwekkende mogelijkheid - 280.000 kijkers de grap niet hebben doorzien, hebben gedacht dat het een echte documentaire was, en daar wel mee akkoord gaan, met een harem voor de kroonprins.

    • Raymond van den Boogaard