Doorbraak in zaak-Cools na verhoren Dutroux

LUIK, 7 SEPT. De justitie in het Belgische Luik heeft gisteren vier personen gearresteerd voor de moord op de Waalse socialistenleider André Cools, in juli 1991. De arrestatie zou een gevolg zijn van verhoren in de zedenzaak-Dutroux.

Hoofdverdachte is Richard Taxquet, voormalig privé-secretaris van de gewezen socialistische minister van pensioenzaken Alain van der Biest. Een andere verdachte is de vroegere chauffeur van de ex-minister. Justitie zal in Italië nog drie andere verdachten verhoren.

De vier hebben gedeeltelijke bekentenissen afgelegd. Volgens bronnen binnen het Luikse justitie-apparaat is schot gekomen in deze affaire via het onderzoek in de zaak-Dutroux, met name rond de autozwendel waar de hoofdverdachte in het zedenschandaal bij betrokken was. Minister van Justitie De Clerck zegt dat er geen rechtstreeks verband bestaat tussen beide zaken.

Taxquet en de chauffeur zaten enkele jaren geleden al vast in een onderzoek naar gestolen aandelen, waarmee Van der Biest onder meer de Waalse socialistische partij zou hebben gefinancierd. Eind jaren tachtig gebruikten Taxquet en de chauffeur de dienstauto van Van der Biest om vermoedelijk gestolen waardepapieren naar Liechtenstein te vervoeren.

Een van de theorieën rond de moord op Cools is dat deze op de hoogte zou zijn geraakt van de dubieuze financiering binnen de Waalse Parti Socialiste (PS). De Luikse Italiaan Carlo Todarello, eerder veroordeeld wegens autozwendel, zei in 1992 dat Van der Biest daarom de opdracht had gegeven voor de moord op Cools. Deze gold ook als aartsvijand van Taxquet. Todarello is de schoonvader van Taxquet. De uitspraken van de Italiaan waren voor de Belgische Kamer van Volksvertegenwoordigers reden om in 1992 Van der Biests' parlementaire onschendbaarheid op te heffen. Na een nooit opgehelderde aanslag op Van der Biest in maart 1993 bleef het verder rustig rond de oud-bewindsman. Justitie verdenkt hem niet langer. Sporen in de moord op Cools leidden uiteindelijk naar smeergelden die door de Italiaanse firma Augusta waren betaald aan de socialisten voor de levering van helikopters. (ANP, AFP)