Don't argue with success

In de herfst wordt op het Griekse eiland Rhodos de Olympiade voor bridgeteams gehouden. Het Nederlands open team (De Boer-Muller, Van der Neut-Paulissen en Jansen-Westerhof) is volop in training voor dit belangrijke kampioenschap. Zo wordt dit weekend een oefeninterland gespeeld tegen regerend Olympisch kampioen Frankrijk en sparde Oranje een week eerder tegen het sterke Indonesië.

Uit die laatste ontmoeting zag ik twee spellen waarop Piet Jansen en Jan Westerhof (de wereldkampioenen van 1993) goede scores behaalden. De manier waarop deze resulaten echter tot stand kwamen, was nogal wisselend van niveau. Maar oordeelt u zelf:

Zuid gever Noord Allen kw. Schoppen B7 Harten HV43 Ruiten V86 Klaver 8762WestOost Schoppen 954 Schoppen AHV8 Harten 1052 Harten 8 Ruiten A4 Ruiten HB10952 Klaver AHB93 Klaver 104Zuid Schoppen 10632 Harten AB976 Ruiten 73 Klaver V5 West Noord Oost Zuid Jansen Westerhofpas 1Klaver pas 1Ruiten pas 2Klaver pas 2Schoppen pas 3Harten pas 4Ruiten pas 2Klaver 5Ruiten pas pas pas 4Ruiten < Omdat 2Schoppen van Jan Westerhof al mancheforcing was, kon Piet Jansen, op zoek naar de beste manche, ondanks zijn minimum met 3Harten de vierde kleur bieden. Nu een hartenstop ontbrak, besloten de Groningers in 5Ruiten aan te leggen. Een uitstekend contract en met veel maakkansen: je test eerst de ruiten. Mocht je de troefvrouw afgeven, dan nog kunnen de schoppen 3-3 zitten of kan B-10 sec vallen. Is dat allemaal niet het geval dan kan je KlaverV nog vinden middels de snit of een dwang. Zuid startte HartenA. De nagespeelde harten werd door de leider afgetroefd, die vervolgde met ruiten voor het aas en ruiten naar de boer. Toen RuitenV 'gevonden' was en later ook KlaverV maakte Jan Westerhof zelfs 12 slagen. Dit wekt vertrouwen voor Rhodos. Het volgende spel naar mijn smaak minder:

West gever Noord Allen kw. Schoppen B86 Harten 5432 Ruiten AH6 Klaver VB6WestOost Schoppen 2 Schoppen AHV109 Harten HB1098 Harten A6 Ruiten 84 Ruiten 109732 Klaver H10987 Klaver 4Zuid Schoppen 7543 Harten V7 Ruiten VB5 Klaver A532 West Noord Oost Zuid Jansen Westerhof 2Harten pas 2SA pas 3Klaver pas 4Harten pas pas pas Piet Jansen vond zijn kaart mooi genoeg om met een zwakke twee in harten te openen. Normaal gesproken heb je daar een zeskaart voor nodig. Blijkbaar zijn de zwakke twee-openingen van de voormalige wereldkampioenen behoorlijk solide, anders is de manche-invite -via 2SA- van Jan Westerhof onverklaarbaar. Het 3Klaver antwoord gaf waarden aan in die kleur. Daar word je met Westerhofs hand niet vrolijker van. Een afzwaai naar 3Harten zou nu op zijn plaats zijn. West zou dan met een maximum alsnog 4Harten kunnen bieden. Westerhof bood echter zelf al 4Harten. Zoals u ziet is deze manche een hachelijke onderneming. Er zijn twee ruitenverliezers en KlaverA geef je ook af. Een hartenverliezer kan je je niet meer permitteren en de rest van de klaveren moet je ook nog kwijt. Nu HartenV tweede valt, KlaverA goed zit en de schoppen zich redelijk gedragen, wist Piet Jansen 10 slagen binnen te slepen. Deze manche werd op de twee andere tafels (beide landen speelden tegen elkaar met drie paren) niet bereikt. Grote winst voor de Groningers: 'Don't argue with sucess.' Ach, misschien is dit precies wat Oranje dadelijk nodig heeft op Rhodos, de techniek van het eerste en de veine op het tweede spel.