Betaal-tv in Franse handen

ROTTERDAM, 7 SEPT. Het Nederlands-Zuidafrikaanse mediaconcern Nethold, eigenaar van de tv-kanalen FilmNet en SuperSport, gaat fuseren met het Franse Canal Plus. Dat hebben de twee ondernemingen gisteravond bekendgemaakt. Hierdoor ontstaat de grootste betaaltelevisiegroep in Europa, met meer dan 8,5 miljoen abonnees. Daarnaast circuleren geruchten, dat het Amerikaanse Hughes Electronics van plan is een miljard dollar in Nethold te steken.

De fusie heeft de instemming van de belangrijkste aandeelhouders van de beide ondernemingen: Havas, Compagnies Générales des Eaux, Société Générale en Caisse des Dêpots voor Canal Plus en Richemont en MIH voor Nethold.

Voorafgaand aan de fusie zal Nethold zijn activiteiten in Afrika, het Midden-Oosten, Griekenland en Cyprus aan MIH overdragen, de Zuidafrikaanse moedermaatschappij die voor 50 procent eigenaar is van Nethold. Dit deel zal zelfstandig doorgaan, maar nauw samenwerken met het nieuwe concern bij programmering en techniek.

De nieuwe onderneming bekleedt een overheersende positie op het gebied van commerciële televisie en pay-tv in de Benelux, Scandinavië en in Frankrijk. Belangrijk is het nieuwe concern in Italië, Duitsland en Oost-Europa. In Nederland geeft Nethold programma's door via 300.000 schotelantennes en over enige tijd via Casema, de grootste Nederlandse kabelexploitant met 1,2 miljoen aansluitingen. Overeenstemming tussen Casema en Nethold is niet ver meer.

Canal Plus verkrijgt 100 procent van Netholds aandelen van Richemont en MIH in ruil voor 6,1 miljoen dollar nieuwe Canal Plus-aandelen en een contante betaling van 45 miljoen dollar. Als resultaat daarvan heeft Richemont 15 procent van de aandelen van Canal Plus en MIH 5 procent. In de Raad van commissarissen van Canal Plus zullen Havas en Compagnies Générale des Eaux elk drie zetels hebben, terwijl Richemont er twee en NIH er één krijgt.

Niet bekend