Archief

De heer De Leeuw stelt in zijn reactie 'Rijksarchief (1) ' (Z 24 augustus) dat opslag van archiefgegevens op moderne elektronische media een uitkomst zou zijn voor de ruimteproblemen op archieven. 'Worm-schijven'zouden de gegevens 300 jaar op een zeer compacte manier kunnen bewaren.

Daarbij wordt over het hoofd gezien dat de computer-technologie waanzinnig snel voortgaat. Het neusje van de zalm van 10 jaar terug ligt nu al walmend van de stank in de afvalhoek. Wie kan er in 2006 nog de worm-schijven lezen die we in 1996 beschreven? De 'houdbaarheid' van de gegevens op modernedatadragers wordt meer bepaald door de voortgang van de technologie, dan door het fysiek voortbestaan van minuscule putjes en hobbeltjes of magnetische oriëntaties. Het alternatief is dat de archieven er een functie bij krijgen: technologiemuseum, met de mogelijkheid om 300 jaar oude elektronica nog aan de praat te krijgen ! Dan toch maar liever ganzeveer en perka-ment. Ik heb helemaal niets nodig om aldus vervaardigde teksten na 800 jaar nog te lezen !

    • K.A.H.W. Leenders