Amerikaans bedrijf wil belang in Nethold

Niet bekend

Hughes Electronics, een dochter van General Motors, is een leverancier van defensie- en luchtvaartelektronica. Het bedrijf is sinds enkele jaren marktleider in de Verenigde Staten als leverancier van televisie per satelliet via zijn onderdeel DirecTV. DirecTV heeft 1,5 miljoen abonnees - plusminus 60 procent van de markt - en biedt pakketten met een maximum van 175 kanalen.

Een woordvoerder van Hughes wil geen enkel commentaar geven op de berichten die circuleren. Hughes' expansie via Nethold zou passen in de strategie van het bedrijf om van zijn satelliet-tv-activiteiten een mondiaal bedrijf te maken. Hughes Electronics heeft op dit moment behalve in de VS ook activiteiten lopen in Zuid-Amerika en bereidt meer voor in Japan. Hughes' belang van 1 miljard dollar in Nethold zou goed zijn voor 30 procent van het bedrijf.

Eerder dit jaar nam AT&T voor 137,5 miljoen dollar een belang van 2,5 procent in DirecTV. Het samenwerkingsverband is gericht op de abonneegroei van DirecTV via AT&T, de grootste Amerikaanse telefoonmaatschappij met 90 miljoen abonnees, dat als distributeur van DirecTV zal optreden.

Hughes is ook in de race om voor drie miljard dollar een meerderheidsbelang te nemen in PanAmSat, het belangrijkste satellietsyteem dat in particuliere handen is. De onderhandelingen kunnen echter nog weken duren omdat het bedrijf voor 40 procent in handen is van het Mexicaanse Grupo Televisa. Als Hughes overeenstemming bereikt is het op slag het grootste particuliere satelliet-tv-bedrijf ter wereld, na IntelSat dat in handen is van diverse overheden.

    • Lucas Ligtenberg