Zege voor NDP van Bouterse; Jules Wijdenbosch president Suriname

PARAMARIBO, 6 AUG. Jules Wijdenbosch is de nieuwe president van Suriname. De kandidaat van de NDP van Desi Bouterse kreeg gisteren in de Verenigde Volksvergadering 31 stemmen meer dan de zittende president Ronald Venetiaan.

Op Wijdenbosch stemden 438 leden van de Volksvergadering, de verzameling van alle 869 gekozen Surinaamse bestuurders. Venetiaan kreeg 407 stemmen.

De verkiezing van Wijdenbosch is een doorbraak voor de NDP van oud-legerleider Desi Bouterse, die vanaf het herstel van de democratie in Suriname in 1987 heeft geprobeerd via electorale weg aan de macht te komen.

De NDP-president kan nu een coalitie gaan vormen van NDP, de javaanse KTPI en een splintergroepering van dissidenten uit de hindostaanse VHP. Die coalitie kan rekenen op steun van 26 leden in het 51-koppige parlement. Over de verdeling van ministersposten zijn reeds afspraken gemaakt. Wijdenbosch wordt volgende week zaterdag beëdigd. De nederlaag van Venetiaan is een onverwachts zware klap voor de huidige regeringscoalitie van het Nieuw Front. Op papier beschikte de coalitie over een absolute meerderheid in de Volksvergadering. Door het uittreden van dissidente leden van de hindostaanse VHP en de voltallige fractie van de javaanse KTPI was die meerderheid echter uitgehold.

NDP-voorzitter Bouterse sprak gisteravond van “gerechtigheid” voor zijn partij. Hij zal zelf geen officiële functie krijgen, maar de nieuwe coalitie bijstaan met “ideeën en plannen”.

In Den Haag is terughoudend gereageerd op de verkiezing van Wijdenbosch. Alleen de VVD pleit voor stopzetting van de 'financiële' ontwikkelingshulp. Nederland zal in zijn opstelling mede afgaan op de handhaving van de rechtsstaat en de democratie, aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken. “In de eerste plaats moet het Surinaamse volk ons op onze daden beoordelen, niet Nederland”, zei Wijdenbosch vanochtend in een reactie.

Tot vice-president werd gisteren gekozen de hindostaanse politicus Pretap Radakishun, een van de VHP-leden die zich achter de NDP hebben geschaard. Radakishun gaf gisteren de “garantie” dat de rechtsstaat onder het nieuwe bewind zal worden gehandhaafd. De Nieuw-Frontkandidaat voor het vice-presidentschap, H. Ramdhani, trok zich na de zege van Wijdenbosch terug. Parlementsvoorzitter Lachmon heeft aangekondigd op grond van de verkiezingsuitslag zijn functie te zullen neerleggen. Lachmon, tevens voorzitter van de VHP, was met enkele onderbrekingen al enkele tientallen jaren in functie als parlementsvoorzitter.