Wachten tot de kriebels komen; Kindermiddag op het Crossing Border Festival

Elk jaar wordt in Den Haag het Crossing Border Festival gehouden. Op het festival treden schrijvers, dichters en bands op. 'Crossing Border' betekent: 'over de grens gaan': de schrijvers, dichters en muzikanten treden samen op en laten zien dat ze ook iets anders kunnen dan waar ze om bekend zijn geworden. Zondag 14 september is er een Crossing Border- kindermiddag in theater Stella. Er is toneel en muziek, maar je zult in het theater ook paarden tegenkomen.

Want als je volgende week zondag het festivaltheater binnenloopt, sta je meteen middenin een echte manege, met zaagsel op de vloer. Yvonne Kroonenberg is er, met vier paarden. Yvonne is de schrijfster van de kinderboeken over Koosje en veel paarden. Ze zal les geven in paardenverzorging. Je mag ook op de paarden rijden.

Joke van Leeuwen is bekend van haar kinderboeken zoals Een huis met zeven kamers, De metro van Magnus en Deesje. Maar Joke van Leeuwen kan ook zingen. Samen met een pianiste treedt ze al jaren regelmatig op, voor kinderen en volwassen, met liedjes en sketches. Wat ze zondagmiddag in Den Haag precies gaat doen, weet ze nog niet. “Ik moet wachten tot de kriebels komen. Die komen pas een week vantevoren,” zegt ze.

De dichter Bart Chabot weet het al wel. Hij zal voorlezen. Voor de allerkleinsten uit Nijntje en uit de Kikker-boeken van Max Velthuijs. Voor de grotere kinderen koos Bart samen met zijn zoon Sebastiaan de leukste stukken uit zijn eigen kinderboeken, van vroeger. “Uit papa's oude doos”, noemt Bart dat. “Ik lees voor uit de Kameleon-reeks, over de Friese tweeling Hielke en Sietse met hun boot de Kameleon. En uit Pinkeltje.”

Het optreden van Bart Chabot wordt ook een feestje want uitgerekend op 14 september wordt zijn zoon Sebastiaan zeven jaar. Samen met 14 vriendjes komt Sebastiaan naar Den Haag om daar zijn verjaardag te vieren. Sebastiaan treedt ook op, maar wat hij gaat doen is nog een verrassing.

Er is ook muziek. De band Snake Charming speelt liedjes uit beroemde films van Walt Disney, zoals Belle en het Beest en Lion King. Als je geen zin meer hebt in luisteren kun je gaan kijken op de kinderboekenmarkt, of iets lekkers eten.

Borderkids, zondag 15 september om 13 uur in het Theater van Stella Den Haag, Nobelstraat 23. Entree ƒ 5,-. Reserveren noodzakelijk: 070-3642505.

    • Ilse van der Velden