'Van Thijn nog steeds bevoegd'

SARAJEVO, 6 SEPT. De bevoegdheden van Ed van Thijn als hoofd van de onafhankelijke waarnemersmissie bij de verkiezingen in Bosnië blijven ongewijzigd. Dat heeft de woordvoerster van de Europese Veiligheidsorganisatie OVSE vandaag gezegd. Ze reageerde op berichten in deze krant, gisteren, dat wordt getornd aan Van Thijns bevoegdheden.

Van Thijn bespreekt maandag in Bern zijn bevoegdheden met OVSE-voorzitter Flavio Cotti. Bij dat gesprek is ook het hoofd van de OVSE-missie in Bosnië, de Amerikaan Robert Frowick aanwezig.

Van Thijn dreigde woensdag af te treden als aan zijn bevoegdheden wordt getornd. Hij deed dat volgens anonieme bronnen binnen de OVSE naar aanleiding van de druk die Frowick op hem zou uitoefenen. Frowick leidt het OVSE-comité dat de verkiezingen in Bosnië voorbereidt, de PEC. Volgens de bronnen zou hij erop staan de PEC als eerste verslag te laten uitbrengen over het verloop van de verkiezingen. Dat zou Van Thijn zien als een ondermijning van zijn onafhankelijke rapportage.

Volgens deze bronnen werken Van Thijn, Frowick en Cotti - de man aan wie Van Thijn verantwoording schuldig is - nu aan een compromis. Van Thijn en Frowick zouden beiden hun verslag over het verloop van de verkiezingen naar Cotti sturen, waarna deze beslist wat hij met beide rapporten doet.