Twijfel over Olivetti, geen beurshandel

ROME, 6 SEPT. De twijfel over de financiële situatie bij het Italiaanse computer- en telecommunicatiebedrijf Olivetti is vanmorgen blijven bestaan. In afwachting van een verklaring van het bedrijf was de handel in aandelen Olivetti aan de Milanese beurs rond het middaguur nog steeds geschorst.

De commissie die toezicht houdt op de beurs, de Consob, had gisteren de Olivetti-top en ex-directeur-generaal Renzo Francesconi ontboden voor opheldering. Francesconi heeft woensdag zijn functie neergelegd met de suggestie dat de financiële problemen van Olivetti veel groter zijn dan blijkt uit de halfjaarcijfers die dinsdagavond zijn gepubliceerd.

Dat gebeurde vlak nadat Carlo De Benedetti, die Olivetti achttien jaar heeft geleid, aankondigde dat hij opstapt als president.

Na een gesprek van ongeveer vier uur was afgesproken dat Olivetti vanmorgen met een verklaring zou komen. Deze zou de Consob in staat moeten stellen de schorsing van de aandelen Olivetti op te heffen. De verklaring was aanvankelijk aangekondigd voor negen uur.

Francesconi heeft zijn uitspraak niet publiekelijk toegelicht. Volgens het financiële dagblad Il Sole 24 Ore wilde Francesconi duidelijker aangeven dat een aantal kredieten moeilijk invorderbaar zijn en wilde hij de waarde van de voorraden aanzienlijk verlagen.

Beleggers maken zich grote zorgen. Het verlies van 440 miljard lire, bijna vijfhonderd miljoen gulden, in de eerste helft van dit jaar was al groter dan verwacht. Volgens Il Sole zou het werkelijke verlies twee tot drie keer groter zijn.

De Italiaanse associaties van financiële analysten en van managers van investeringsfondsen hebben gisteren een gezamenlijke verklaring uitgegeven waarin zij meer en betere informatie eisten.

Ook de industriecommissie van de Senaat heeft laten weten dat zij de Olivetti-top wil horen.

Olivetti heeft aangekondigd dat het een aanklacht zal indienen tegen Francesconi, omdat zijn beschuldigingen “volledig ongegrond” zouden zijn. .

De stemming op de beurs viel enigszins af te lezen uit de koers van de twee houdstermaatschappijen waarmee Carlo De Benedetti een belang van vijftien procent in Olivetti heeft.

Beide aandelen daalden met bijna zeven procent.

    • Marc Leijendekker