Trouwe hulp van Desi Bouterse

'Bosje komt zo'. Met die leuze werd Jules Wijdenbosch op verkiezingsbijeenkomsten door zijn overwegend creoolse aanhang steevast toegezongen. Wijdenbosch (55) is een man van het volk en zo mag hij zich ook graag profileren. Aan het exhibitionisme van de 'nieuwe rijken' doet hij niet mee.

Tijdens zijn verblijf in Nederland was Wijdenbosch actief in diverse Surinaamse maatschappelijke en sportorganisaties. Zo beijverde hij zich als voorzitter van de voetbalclub Real Sranang voor een eigen clubhuis. Als ondervoorzitter van Tenasu (Terug naar Suriname) maakte hij zich sterk voor remigratie van in Nederland verblijvende Surinamers. Na zijn studie politicologie aan de Universiteit van Amsterdam werkte Jules Wijdenbosch als ambtenaar in de hoofdstad, waar hij was betrokken bij de vorming van de deelraden.

Jules Albert Wijdenbosch, weduwnaar en vader van een dochter, werd meteen na zijn terugkeer naar Suriname in 1983 actief in de politiek. Ook was hij voorzitter van de Surinaamse basketbalbond en ondervoorzitter van de Surinaamse voetbalbond. Al die tijd was hij een zeer trouwe bondgenoot van Desi Bouterse. Met de decembermoorden in 1982 had Wijdenbosch niets te maken. Ondanks die traumatische gebeurtenissen, waarvoor Bouterse verantwoordelijk wordt gehouden, aarzelde hij niet zich energiek voor de toenmalige legerleider in zetten.

Zoals zoveel creolen was Wijdenbosch van huis uit betrokken bij de Nationale Partij Suriname (NPS). Tijdens de militaire dictatuur werd hij de ideoloog achter de 25-Februaribeweging, destijds de politieke arm van het leger en de voorloper van de NDP. Wijdenbosch zette een volksdemocratisch model naar Cubaanse snit op papier, waarin het leger 'de voorhoede' zou vormen. In deze periode was Wijdenbosch korte tijd minister en premier.

Na de door Bouterse geregisseerde 'telefooncoup' in 1990 was Wijdenbosch onmiddellijk bereid voor de Nationale Democratische Partij (NDP) het vice-presidentschap te bekleden. Door zijn beleid van uitdelen was de schatkist na enkele maanden leeg en het begrotingstekort verdubbeld. Beschuldigingen over het plunderen van de staatskas wees Wijdenbosch van de hand. “Het geld is van jullie.”

Een groot spreker in de creoolse traditie van 'Jopie' Pengel is Wijdenbosch niet. Tijdens de campagne stond hij in het 'voorprogramma' van NDP-voorzitter Bouterse. “We hebben het geluk dat we zo'n charismatisch leider in ons midden hebben,” aldus Wijdenbosch.