Shabaz, 'de beste hockeyer ter wereld', naar Oranje Zwart

ROTTERDAM, 6 SEPT. Shabaz Ahmed, de Pakistaanse balvirtuoos met een onvolprezen techniek, speelt komend seizoen voor Oranje Zwart. De volgens velen beste hockeyer ter wereld gaf vanmorgen zijn jawoord aan de hoofdklasseclub uit Eindhoven.

Of The man with the electric heels het gehele seizoen valt te bewonderen aan de Aalsterweg, was vanmorgen nog onduidelijk. “Maar dat hij bij ons komt spelen, dat staat absoluut vast”, aldus voorzitter J. Veelenturf. De Brabantse groothandelaar in textiel haalde eerder deze zomer de Belgische international Gerald Dewalle naar Eindhoven. De mannencompetitie begint eind september.

Shabaz (29) is een volksheld in zijn hockeygekke vaderland. Twee jaar geleden leidde de aanvoerder de nationale ploeg ten koste van Nederland naar de vierde wereldtitel in de geschiedenis van Pakistan. Samen met cricketster Imran Khan staat Shabaz, international sinds 1986, op eenzame hoogte in het Aziatische land.

Het aantrekken van de lichtvoetige hockeyer is ingegeven door de ambitie van Oranje Zwart om aansluiting te vinden bij de nationale top. Afgelopen seizoen eindigde de ploeg van coach Bart van Lith als zevende. Twee jaar geleden bereikte OZ de play-offs waarin het uitgeschakeld werd door de latere kampioen Amsterdam.

“Met Shabaz investeren wij in kwaliteit en brengen we bovendien weer een beetje leven in de brouwerij. Met zijn komst hoopt Oranje Zwart meer sponsors en meer publiek aan te trekken”, aldus Veelenturf die vorig jaar de Duitse strafcornerspecialist Carsten Fischer voor een half seizoen vastlegde.

Twee geldschieters staan garant voor het inkomen van Shabaz: Veelenturfs eigen Vespo Groep en Holland Casino's. Daarnaast gaat Shabaz trainingen verzorgen in Eindhoven. “Bovendien zouden we graag zien dat hij in de regio clinics gaat verzorgen. Als visitekaartje van Oranje Zwart”, aldus de voorzitter.

Shabaz is de vierde buitenlandse international die straks actief is in de Nederlandse competitie. HDM versterkte zich met de Britse international Russell Garcia, HGC met de Australische international Paul Lewis. Overgangsklasser Laren strikte vorige week de Britse strafcornerspecialist Calum Giles.

    • Mark Hoogstad