Schoolboeken te laat bij leerlingen

KAMPEN, 6 SEPT. Een groot aantal middelbare scholieren in vooral het noorden van het land heeft bijna drie weken na de start van het schooljaar nog steeds niet alle benodigde studieboeken. Een computerstoring bij leverancier Van Dijk's Boekhuis heeft de distributie van samengestelde paketten vertraagd.

Dit zegt directeur W. de Bruyn van Van Dijk's Boekhuis in Kampen. Hoeveel leerlingen gedupeerd zijn wil de directeur niet zeggen. Zijn bedrijf heeft vijfhonderd grote klanten van wie er “zo'n tweehonderd niet volledig zijn uitgeleverd”. Ongeveer veertig scholen in vooral het noorden van het land ondervinden “echt last” van de vertraging en zijn voor ongeveer vijftig procent voorzien, aldus De Bruyn. De directeur schat dat gemiddeld nog vijftien tot twintig procent van de boeken geleverd moet worden.

Het boekenhuis is een van de grootste op de markt en levert jaarlijks miljoenen boeken, die in meeste gevallen verhuurd worden aan scholen. Elk boek moet aan het einde van het schooljaar terug naar het magazijn. Door de computerstoring is een groot aantal boeken te laat ingenomen, wat vervolgens vertraging veroorzaakte bij de distributie in het nieuwe schooljaar.

Ook de leerlingen van het 2.600 leerlingen tellende Dollard College in Winschoten en omgeving volgden de afgelopen drie weken lessen zonder studieboeken. “De conciërges staan op het schoolplein te wachten op de vrachtwagens”, aldus schoolleider B. Zweers. Zijn school verwacht nog 15.000 van de in totaal 30.000 boeken. De lagere klassen zijn redelijk voorzien, de hoogste moeten het soms met minder dan de helft doen.

Zweers: “Het is vooral vervelend voor eindexamenkandidaten. Zij hebben in oktober hun eerste schoolonderzoeken over lesstof uit het voorgaande jaar.” De middelbare school heeft de afgelopen weken overbrugd door lesmateriaal te kopiëren. Van Dijk's Boekhuis verwacht dat binnen anderhalve week iedere leerling over zijn boeken beschikt.