RKC kan het PSV niet moeilijk maken

EINDHOVEN, 6 SEPT. Ogenschijnlijk moeiteloos loopt PSV uit op de grote - en waarschijnlijke enige - rivaal in de strijd om de landstitel, Ajax. Gisteravond won de club uit Eindhoven voor de vierde achtereenvolgende keer, opnieuw met duidelijk verschil. Het slachtoffer was deze keer RKC. Na een 4-0 overwinning gaat PSV gaat ongeslagen aan de leiding in de eredivisie.

Waar Ajax al enkele behoorlijke tegenstanders trof, is PSV tot nu toe opgezadeld met teams die blij zijn met een zo beperkt mogelijk verlies. Voor grote conclusies is het daarom te vroeg. Coach Dick Advocaat is de eerste dat te beamen.

Na NEC, Groningen en Volendam was RKC wel een tegenstander die onder normale omstandigheden wat hoger mocht worden aangeschreven. In uitwedstrijden presteert RKC redelijk goed: buiten Waalwijk behaalde de ploeg in drie uitwedstrijden drie punten. In Eindhoven had RKC-trainer Cees van Kooten echter te veel handicaps om ook maar voorzichtig aan een stunt te denken. Wijnhard, Streppel, Lammers (blessures) en Bogers (schorsing) stonden bij voorbaat op de absentielijst, kort voor aanvang voegde zich daarbij ook doelman Van Dijk. Hij had te veel last van zijn schouder en werd vervangen door Garrelfs.

Een week voor het Europese avontuur in Batumi, had PSV aanzienlijk minder problemen. Faber was geblesseerd, zijn logische vervanger Valckx ook, maar daar bleef het bij. Allrounder Cocu viel een linie terug, Zenden completeerde het stel voorin. Na een wedstrijdje geblesseerd te zijn geweest was Eijkelkamp terug. Marcelo, het vorige duel tegen Volendam goed voor drie treffers, kwam daardoor pas na een uur als invaller. Opnieuw werd Vink niet goed genoeg bevonden voor een plaats in de basis.

Aanvankelijk bleef RKC aardig overeind. PSV kon geen tempo maken. Pas met de rust in zicht deden zich twee beslissende acties voor. Beide keren van de voet van Luc Nilis. Eerst knalde de Belg de bal hard in de bovenhoek. Vervolgens schoot hij een vrije trap in, 2-0. De tweede helft gaf PSV de gelegenheid nog wat te bouwen aan het toch al florissante doelsaldo. Door Eijkelkamp en Nilis kwamen er nog eens twee treffers bij. Dat bracht het totaal op vijftien. In vier wedstrijden scoorde Ajax slechts twee keer. (ANP)