Protest VNO bij EU over steun

BRUSSEL, 6 SEPT. De Nederlandse werkgeversorganisatie VNO-NCW klaagt bij de Europese Commissie over de steunmaatregelen die de Belgische overheid aan bedrijven van eigen bodem wil geven. VNO-NCW wil dat Brussel de steunoperatie “Maribel bis” verbiedt. De regeling houdt in dat Belgische bedrijven die naar het oordeel van de Belgische regering al te zeer zijn blootgesteld aan internationale concurrentie, minder sociale premies hoeven te betalen.

Dat scheelt een werkgever tot 37.000 frank (ruim 2000 gulden) per arbeider per jaar. Volgens VNO-NCW tasten de steunmaatregelen bij de zuiderburen de concurrentiepositie van de Nederlandse bedrijven aan. De werkgeversorganisatie heeft dat gisteren in een brief gemeld aan de Europese Commissie. VNO-NCW denkt dat het Europese verdrag over vrijhandel de commissie voldoende houvast biedt om de Maribel bis te verbieden. (ANP)