Ook zonder winst notering; Beurs wil snel markt voor jonge groeiers

ROTTERDAM, 6 SEPT. De Amsterdamse effectenbeurs wil nog dit jaar van start gaan met een nieuwe markt voor snelgroeiende jonge bedrijven en bedrijven die nog geen winst maken. Dit heeft de beurs gisteren bekendgemaakt.

Onder de naam Nieuwe Markt Amsterdam zal de nieuwe beurs zich richten op bedrijven die niet in aanmerking komen voor een notering op de Officiële Markt. Voor een notering is het niet nodig dat een bedrijf winst maakt of een zogeheten track record kan overleggen. Een track record is een reeks van financiële cijfers over enkele jaren waarmee kan worden aangetoond dat een onderneming levensvatbaar is. Een bedrijf dat pas drie maanden oud is en nog nooit winst heeft gemaakt kan dus voor notering op de Nieuwe Markt Amsterdam in aanmerking komen.Bedrijven zullen wel moeten voldoen aan de eisen die de Europese Unie stelt aan een notering. Die eisen hebben onder meer betrekking op de inhoud van het emissieprospectus en de informatieplicht van ondernemingen. Een minimale omvang voor de waarde die een bedrijf moet hebben om een notering te kunnen aanvragen op de nieuwe beurs is nog niet vastgesteld.

De beurs spreekt geen verwachting uit over het aantal fondsen dat op de Nieuwe Markt Amsterdam kan worden genoteerd. Zij is in de afgelopen maanden wel in contact geweest met ondernemingen die interesse hebben voor een notering. “Er bestaat bij jonge ondernemingen behoefte om op een eenvoudige manier nieuw eigen vermogen aan te trekken”, aldus een woordvoerder van de beurs vanmorgen. “Wij hebben nog deze week een onderneming moeten afwijzen, omdat die geen track record kon overleggen.”

In het verleden heeft de beurs de regels voor een nieuwe notering soepel toegepast. Dat gebeurde bijvoorbeeld vorig jaar bij de beursgang van de Italiaanse fabrikant van luxe-artikelen Gucci.

De bank of commissionair die een bedrijf naar de Nieuwe Markt Amsterdam brengt moet er drie jaar lang voor zorgen dat er voldoende gehandeld kan worden in het betreffende fonds. Dit betekent bijvoorbeeld dat die bank of commissionair voldoende bindende prijzen afgeeft waartegen het aandeel gekocht of verkocht kan worden. Deze verplichting liquiditeit te verschaffen is volgens de beurs het belangrijkste verschil met de Officiële Parallelmarkt voor kleinere ondernemingen die in 1994 vrijwel geheel is opgeheven.

De incourante markt, die wordt onderhouden door de hoekmansbedrijven Van der Moolen en AOT, zal niet worden ingebracht in de Nieuwe Markt Amsterdam. Volgens een woordvoerder van de beurs bestonden daartoe wel plannen, maar heeft de beurs “geen enkele band met de bedrijven daar”.