Missie voor handel deze maand naar N. Korea

DEN HAAG, 6 SEPT. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft geen bezwaar tegen een Nederlandse handelsmissie naar Noord-Korea zolang het geen internationale afspraken schendt. Het Kamerlid Lillipaly (PvdA) is tegen de reis. “Het is een verkeerd signaal naar de militaire junta.”

Vertegenwoordigers van tien grote bedrijven zoals Stork en de drie grote banken vertrekken samen op 24 september voor een reis van een week. Volgens delegatieleider H. van Buren, directeur van het Nederlands Centrum voor Handelsbevordering (NCH), vormt de missie een oriëntatie op de mogelijkheden voor het Nederlandse bedrijfsleven in Noord-Korea. “Niemand gaat nu mee om daar te verkopen”, aldus Van Buren.

Een van de reisbestemmingen is de door de Verenigde Naties ingestelde vrijhandelszône Rajin-Sonbong in het noordoosten van Noord-Korea. Van Buren heeft, gezien de bemoeienis van de VN, weinig begrip voor de bezwaren van Lillipaly. “Waarschijnlijk weet Lillipaly niet eens dat die vrijhandelszône bestaat.”

Het is Lillipaly niet zozeer te doen om het bedrijfsleven (“daar kan ik niets tegen doen”) maar om de betrokkenheid van de ministeries van Buitenlandse en Economische Zaken. Lillipaly heeft daarover inmiddels schriftelijke vragen ingediend. “Als die ministeries op de hoogte of betrokken zijn, dan moet de Kamer daarover kunnen meepraten.” Volgens een woordvoerder van Economische Zaken is dat ministerie op geen enkele manier bij de handelsmissie betrokkken. Buitenlandse Zaken wijst erop dat er tegen Noord-Korea geen officiële handelssancties bestaan.

Amnesty International heeft zich volgens de PvdA'er kritisch uitgelaten over de mensenrechten in Noord-Korea. “Nederland heeft een uitstekende reputatie op het gebied van de mensenrechten. Zouden wij nu dan als eerste met een land als Noord-Korea zaken moeten gaan doen?”

Volgens Van Buren van het NCH zijn talloze missies de Nederlandse evenwel voorgegaan. Volgende week wordt in de vrijhandelszone een investeringsforum gehouden met vertegenwoordigers uit Japan, de VS en andere Aziatische landen. Eerder kwamen Duitsers en Zweden.