Labour krijgt recordgift miljonair

Niet bekend

De partij maakte de schenking gisteravond bekend om te laten zien dat ook mensen met geld nieuw Labour steunen. Labour is al langer bezig met een campagne om het vertrouwen van het Britse bedrijfsleven en de City te winnen. Beloften dat belastingen tijdens een Labourbewind niet zullen stijgen, dat de privatisering niet zal worden teruggedraaid en dat de macht van de vakbonden niet zal worden versterkt, moeten ondernemers overtuigen dat ze niks te vrezen hebben van de partij die hen in de beginjaren tachtig nog als uitbuiters bestempelde. Die boodschap werd gisteren herhaald door de gulle gever, Matthew Harding. De vice-voorzitter van Chelsea zei nooit geloofd te hebben “dat vermogend zijn automatisch betekent dat je ook Conservatief bent”. Hij verklaarde dat Labour “meer begrip voor de onderneming” aan de dag legt dan veel Conservatieve politici.

Labour heeft altijd veel kritiek gehad op geheime donaties van particulieren en bedrijven aan de Tories. Volgens de oppositiepartij kopen de schenkers toegang tot de regering en kunnen ze vaak rekenen op een gewillig oor. In Groot-Brittannië is het heel gebruikelijk dat grote donateurs in de adelstand worden verheven wegens hun verdiensten voor het land en de partij.

Anders dan de Conservatieven heeft Labour besloten om grote schenkingen openbaar te maken. Vorige week maakte de partij bekend dat ze één miljoen pond had ontvangen van de belangengroep Political Animal Lobby. Tot de ondernemingen die Labour financieel steunen behoort Pearson, eigenaar van de Financial Times.

Met een geschat vermogen van ruim een half miljard gulden wordt de 43-jarige Harding gerekend tot de honderd rijkste mensen van Groot-Brittannië. Hij is bestuursvoorzitter van het verzekeringsbedrijf waar hij op 19-jarige leeftijd is begonnen als jongen die de thee rondbrengt.

    • Dick Wittenberg