Kunsthal plaatst illegaal beeld Visch

ROTTERDAM, 6 SEPT. Directeur W. van Krimpen van de Kunsthal heeft woensdag een drie meter hoog beeld van Henk Visch laten plaatsen in het Museumpark in Rotterdam. Dit is gebeurd zonder overleg met de gemeente, die eigenaar is van de grond. “Ik had eigenlijk voorstellen moeten doen aan allerlei commissies. Maar dan was de kans groot geweest dat we er lang over hadden moeten praten”, aldus Van Krimpen.

De gemeente is enigszins in verlegeheid gebracht door de actie van de Kunsthaldirecteur. “Normaal wordt het Centrum Beeldende Kunst (CBK) om advies gevraagd. In zo'n geval is er overleg met gemeentelijke diensten, zoals bouw- en woningtoezicht en het electriciteitsbedrijf. Die kijken of een bouwvergunning noodzakelijk is, of het kunstwerk veilig is en of er geen kabels onder liggen”, zegt D. van de Winkel, woordvoerder cultuur van de gemeente Rotterdam. “Dit is een beetje eigenzinnig van Van Krimpen. Maar dat kennen we wel van hem.”

Het Museumpark, waar behalve de Kunsthal onder andere Museum Boijmans Van Beuningen en het Nederlands Architectuurinstituut zijn gevestigd, is een bijzondere locatie. Bij de aanleg ervan is afgesproken dat er voor de Kunsthal geen beelden zouden komen, zegt H. Abelman van het CBK.

Het bronzen beeld - twee benen getiteld AUB - is gemaakt door de kunstenaar Henk Visch. Van Krimpen heeft van Visch drie maanden de tijd gekregen om ervoor te zorgen dat het kunstwerk in het Museumpark mag blijven staan. “Daar ga ik me nu voor inspannen”, aldus Van Krimpen.

De directeur van de Kunsthal is enthousiast over het beeld van Visch “omdat het op de grens zit tussen figuratief en niet figuratief. Het loopt als het ware in het gras.”

Van de Winkel verwacht dat de gemeente zich in deze zaak 'niet bureaucratisch' zal opstellen. “Maar het CBK moet nog wel een advies geven. Als dat negatief is gaat het beeld gewoon weg.” Er is overigens nog een probleem dat moet worden opgelost voordat het beeld het Museumpark als definitieve bestemming kan krijgen. Van Krimpen: “Visch moet er nog voor worden betaald: 70.000 gulden.” Waar hij dat geld vandaan moet halen, weet Van Krimpen nog niet.

    • Jeroen van der Kris