Jeltsin laat zich aan zijn hart opereren

MOSKOU, 6 SEPT. De Russische president Boris Jeltsin ondergaat binnenkort - waarschijnlijk eind deze maand - een hartoperatie. Dat heeft de president gisteren zelf bekendgemaakt in een vraaggesprek op de Russische televisie.

Jeltsin meldde gisteren niet aan welke ziekte hij lijdt, maar een van zijn artsen zei vanochtend dat hij een bypass nodig heeft.

“Ik heb een routine-onderzoek ondergaan en bij dat onderzoek hebben ze iets aan mijn hart gevonden dat niet in orde is. Onze artsen hebben me aangeraden ofwel een operatie te ondergaan ofwel het rustig aan te doen”, zo zei Jeltsin. Hij voegde daaraan toe in die laatste optie geen heil te zien: “Dat heeft me nooit gelegen en dat ligt me nu niet. Daarom is een operatie en een volledig herstel, zoals me is beloofd, beter dan passieve activiteit, passief werk.” De president voegde daar nog aan toe te hebben gekozen voor een operatie in het Cardiologisch Centrum in Moskou; een operatie in het buitenland sloot hij uit.

Jeltsin ging niet in op de aard van zijn ziekte en de operatie. Hij zag er tijdens het vraaggesprek niet gezond uit. Zijn gezicht zag bleek en opgezwollen. Hij sprak langzaam en gebaarde soms met zijn handen. Het vraaggesprek met het televisiestation RIA was opgenomen in het landhuis waar Jeltsin vakantie houdt.

Met zijn opmerkingen maakt Jeltsin een eind aan speculaties over zijn gezondheidstoestand die maanden hebben geduurd. Hij is sinds de presidentsverkiezingen van juni slechts een keer in het openbaar verschenen, bij zijn inauguratie op 9 augustus. Verder zijn alleen incidentele televisiebeelden van zijn verblijf in een sanatorium en zijn vakantieverblijf te zien geweest.

Die afwezigheid, en het feit dat hij vorig jaar twee hartaanvallen heeft gehad, gaven aanleiding tot de speculaties dat het met de gezondheid van Jeltsin veel slechter gaat dan officieel werd toegegeven. In de officiële bekendmakingen heette het voortdurend dat de president “kolossaal moe” was na zijn intensieve verkiezingscampagne.

Pag.4: Bekendmaking Jeltsin breuk met Russisch taboe

De mededeling van Jeltsin is de doorbreking van een Russisch taboe: de afgelopen decennia is steeds zorgvuldig gezwegen over de gezondheidstoestand van leiders in het Kremlin. Partijleiders als Brezjnev, Tsjernenko en Andropov stierven in functie zonder dat meer dan minimale aandacht was besteed aan het feit dat ze ziek waren.

Jeltsin ging daar zelf gisteren even op in, toen hij zei dat hij “een samenleving, gebaseerd op de waarheid” wenst. “Dat betekent dat we niet langer verbergen wat we gewoon waren te verbergen.” Omdat de president desondanks geen opening van zaken gaf over de aard van zijn ziekte - pas vanochtend werd het nieuws van de bypass bekend - leidde gisteren het vraaggesprek direct tot onzekerheid aan de Moskouse beurs, waar de koersen daalden en de dollar steeg.

De lange stilte rond Jeltsins gezondheid heeft aanleiding gegeven tot geruchten over een machtsstrijd. Het ambt van vice-president bestaat niet in Rusland. Volgens de grondwet wordt de president, als hij niet in staat is te regeren, vervangen door de premier. Algemeen wordt aangenomen dat premier Tsjernomyrdin hem tijdens en na zijn operatie vervangt. (Reuter, AP)