Hitler zette opbrengst Mein Kampf op Zwitserse rekening

LONDEN, 6 SEPT. Adolf Hitler heeft het geld dat hij verdiende met zijn boek Mein Kampf destijds geparkeerd op geheime Zwitserse bankrekeningen. Dat schrijft de in Londen verschijnende krant The Jewish Chonicle. De ontdekking van de bankrekeningen bevestigt volgens de krant de belangrijke rol van Zwitserland als bankier van de nazi's.

Volgens The Jewish Chronicle blijkt uit een onlangs vrijgegeven Amerikaans inlichtingenrapport uit 1944 dat Hitler een aantal bankrekeningen aanhield bij de Union de Banques Suisse (UBS). De opbrengst van Mein Kampf, dat in 1925 verscheen, zou daar naar toe zijn gesluisd door Max Amman, een medewerker van Hitler. Uit speurwerk in de geallieerde archieven zou verder blijken dat in Zwitserland ook grote sommen geld van door de nazi's geconfisceerde joodse bezittingen op bankrekeningen staan.

Deze week onthulde de voormalige Britse geheime agent Christopher Creighton dat Martin Bormann, de bij verstek ter dood veroordeelde rechterhand van Hitler, in 1945 bij de val van Berlijn niet is omgekomen maar werd ontvoerd door de inlichtingendienst van de Britse marine. Volgens Creighton gebeurde dat omdat de Geallieerden hem nodig hadden de miljarden die Hitler c.s. in het bezette Europa hadden buit gemaakt in handen te krijgen.

Volgens het Joods Wereldcongres staan er op geheime Zwitserse bankrekeningen nog steeds voor miljarden dollars aan bedragen van slachtoffers van de nazi-terreur. (Reuter,DPA)