Haider verrast met kandidatenlijst

WENEN, 6 SEPT. De leider van de Oostenrijkse Vrijheids-Beweging (F), Jörg Haider, heeft deze week vriend en vijand verrast met de door hem gepresenteerde kandidaten voor de Europese verkiezingen die volgende maand in Oostenrijk worden gehouden. Vooral nummer twee op de lijst, de journalist en schrijver Peter Sichrovsky, baart opzien.

Sichrovsky is onder andere auteur van Schuldig geboren, een in veel landen opgevoerd toneelstuk waarin hij zijn gesprekken met kinderen van nazi-ouders verwerkte, en als specialist op het gebied van rechts-extremisme heeft hij Haider herhaaldelijk voor tuig uitgemaakt.

Oostenrijk trad vorig jaar toe tot de Europese Unie en de Oostenrijkers kunnen op 13 oktober voor de eerste keer hun afgevaardigden voor het Europese parlement kiezen. De Oostenrijkse volksvertegenwoordigers die thans in het Europese parlement zetelen, werden vorig jaar aangewezen door hun partij. Dat Sichrovsky nu kandidaat is geworden voor Haiders rechtse partij is volstrekt in tegenspraak met zijn reputatie als kritische links-liberaal. Zijn ouders, communistische joden, vluchtten in 1938 uit Oostenrijk naar Engeland maar keerden na de oorlog naar Wenen terug. Sichrovsky heeft de afgelopen tijd gewerkt aan een biografie over Ignatz Bubis, de voorzitter van de Joodse Raad in Duitsland. Maar deze heeft de samenwerking met Sichrovsky afgelopen zomer al verbroken, zo liet hij weten.

Sichrovsky gaf op een tumultueus verlopen persconferentie in Wenen uitleg over zijn kandidatuur. Geconfronteerd met zijn eerdere vernietigende uitspraken over Haider, deed hij ze nu af als “persoonlijke meningen” die hij de volgende dag al weer had herzien. Het optreden van de kersverse F-kandidaat wekte irritaties bij zijn collega-journalisten, vooral toen iemand wilde weten of Sichrovsky, die van de RAF-terroristen heeft gezegd dat ze met hun acties het nazi-verleden van hun ouders probeerden te verwerken, met een soortgelijk probleem kampte. Sichrovsky verweet de vraagsteller er persoonlijke aangelegenheden bij te halen en zei letterlijk: “Ik praat toch ook niet openlijk over uw gewichtsproblemen.” Hij ging verder niet op de gestelde vraag in maar suggereerde wel dat de vragensteller zelf problemen met zijn joodse afkomst zou hebben, waarna de discussie uit de hand dreigde te lopen.

Jörg Haider verklaarde erg trots te zijn op zijn “hooggekwalificeerde” team, dat verder bestaat uit wetenschappers, een lid van de Hoge Raad, een journalist van de Oostenrijkse staatsomroep en de vroegere chef van het Oostenrijkse Bureau voor Tourisme. Haider wil dat zijn kandidaten in het parlement pleiten voor verlaging van de Oostenrijkse bijdrage aan het EU-budget. Ook eist hij een referendum over de Euro en wil hij steun voor de middelgrote en kleine bedrijven om uitverkoop van Oostenrijk tegen te gaan. Dat het de F-beweging tot nu toe niet is gelukt aansluiting bij een van de andere fracties in het Europese parlement te vinden, presenteert Haider als voordeel. Zijn kandidaten hoeven nu ook geen compromissen te sluiten en kunnen daardoor de belangen van Oostenrijk beter behartigen, zo zei hij.

    • Karin Jusek