Dole wil uitstel van verkiezingen Bosnië

WASHINGTON, 6 SEPT. De Republikeinse presidentskandidaat Bob Dole heeft gisteren een campagnebijeenkomst in de industriestad Dayton, Ohio, aangegrepen om op te roepen tot uitstel van de verkiezingen in Bosnië. Die verkiezingen worden op 14 september gehouden als onderdeel van het vredesakkoord dat vorig jaar in Dayton werd gesloten. Vorige week schreef Dole al een brief aan president Clinton, waarin hij aandrong op uitstel.

“Deze verkiezingen zijn een aanfluiting voor onze beginselen en ons geloof in democratie”, zei Dole gisteren. “De voorwaarden voor vrije en eerlijke verkiezingen bestaan niet. De president heeft nog tijd om ze uit te stellen. Veel Amerikanen, ongeacht hun partij, geloven dat het een ernstige fout is om deze nepverkiezingen door te zetten.”

Dole heeft Clintons Bosnië-beleid steeds fel gekritiseerd. Hij bepleitte opheffing van het wapenembargo, opdat de Bosniërs zich zouden kunnen bewapenen. Maar toen Clinton na het akkoord van Dayton eenmaal besloten had Amerikaanse grondtroepen in NAVO-verband naar Bosnië te sturen, schaarde Dole zich achter de president - tegen de opvattingen van de meerderheid van zijn partij in.

Twee maanden voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen staat Dole volgens opiniepeilingen nog altijd ver achter op president Clinton. Een recente peiling onder Amerikanen die zeiden waarschijnlijk te gaan stemmen, gaf Clinton ruim 48 procent, tegen Dole ruim 33 procent. Ross Perot zou nauwelijks zes procent halen. Andere peilingen geven Clinton een vergelijkbare of grotere voorsprong. Twee adviseurs van Dole, die verantwoordelijk waren voor de meeste reclamespotjes, hebben de campagne gisteren met onenigheid verlaten.