Casema rekent op snel akkoord over doorgifte betaal-tv

ROTTERDAM, 6 SEPT. Kabelexploitant Casema verwacht dit najaar overeenstemming te bereiken met Nethold, aanbieder van abonnee-tv en pay-per-view, over doorgifte van betaalde tv-pakketten.

Beide bedrijven zijn daarover al enkele maanden met elkaar in gesprek. Casema is de grootste kabelexploitant in Nederland met 1,2 miljoen aansluitingen in zestig gemeenten, inclusief Den Haag en Utrecht.

“Het gaat nog om de oplossing van een paar praktische vraagstukken”, zegt G. Lieverse, adjunct-directeur van Casema. “Maar zakelijk zijn er verder geen problemen. Ik verwacht dat we in het laatste kwartaal van dit jaar zeker overeenstemming met Nethold zullen hebben.”

Nethold biedt naast een gratis standaardpakket ook 'aangeklede' varianten met Sport7, Supersport en Filmnet. De tarieven voor de abonnee-tv lopen uiteen van per maand 25 gulden voor een middenklassepakket tot 45 gulden voor een luxe-pakket. Dat is exclusief de aanschaf of huur van een decoder.

Indien Casema en Nethold overeenstemming met elkaar bereiken, kunnen beide exploitanten een basispakket aanbieden van 21 zenders, waaronder Sport 7, Supersport en FilmNet, voor 44,95 per maand.

Ook andere varianten zijn denkbaar. Nethold kan een standaardpakket aanbieden met RTL4, RTL5, Veronica en SBS6. Daarnaast is er het Pluspakket met Sport 7, Dicovery Channel, Kindernet, Travel Channel, The Weather Channel, NBS Super Channel, alsmede een aantal zakenzenders en muziekkanalen. Wanneer de kijker bereid is meer te betalen, dan kan daar ook nog FilmNet aan worden toegevoegd.

Voor welke variant ook wordt gekozen, in alle pakketten zit de nieuwe zender Sport7, die daardoor geleidelijk zal verdwijnen van de kabel. Drie weken geleden maakte A2000 al bekend dat Sport7 in Groot-Amsterdam en Hilversum vanaf 1 oktober alleen nog maar via een decoder kan worden ontvangen.

Het pakket van Casema vereist een digitale decoder, waarvan de prijs 1500 gulden bedraagt. Een decoder voor A2000 is veel goedkoper. Maar Casema heeft een veel uitgebreider pakket in de aanbieding dan A2000, dat 19,95 gulden per maand vraagt voor zes zenders.