Buthelezi ontkent structureel geweld Inkatha-partij

KAAPSTAD, 6 SEPT. Zoeloe-leider Mangosuthu Buthelezi heeft bij zijn getuigenis gisteren voor de Waarheidscommissie in Zuid Afrika ontkend dat zijn Inkatha Vrijheidspartij (IFP) verantwoordelijk was voor het georganiseerde geweld ten tijde van de apartheid.

Buthelezi overhandigde de commissie, die het Zuidafrikaanse verleden onderzoekt, daarentegen een 760-pagina's tellend rapport over wandaden van het rivaliserende Afrikaans Nationaal Congres (ANC) van president Nelson Mandela.

Buthelezi gaf tijdens de vier uur durende bijeenkomst wel toe dat “leden van de IFP betrokken zijn geraakt bij het geweld.” En hij voegde eraan toe: “Ik verontschuldig mij daarvoor tegenover Zuid-Afrika.”

In het rapport van de IFP wordt het ANC ervan beschuldigd verantwoordelijk te zijn voor de dood van 1600 aanhangers van Inkatha na september 1991, toen de onderhandelingen over afschaffing van de apartheid in een ver gevorderd stadium waren. Volgens het rapport zijn alleen al sinds begin vorig jaar 422 IFP-politici gedood.

Het IFP was de laatste politieke partij die voor de Waarheidscommissie getuigde. Twee weken geleden gaf het ANC zijn visie op de gewelddadigheden ten tijde van de blanke minderheidsregering. Buthelezi zei dat zijn getuigenis van gisteren zijn enige bijdrage zal zijn aan de commissie, die volgens hem bevooroordeeld is ten gunste van het ANC.