Beurzen zwalkend op zoek naar snelle groeiers

ROTTERDAM, 6 SEPT. Twee jaar na sluiting van de vorige effectenbeurs voor veelbelovende bedrijven opent de Amsterdamse beurs een opvolger: de Nieuwe Markt Amsterdam. De officiële parallelmarkt, zoals de vorige beurs gedoopt was, moest een kraamkamer zijn voor jonge bedrijven, die naar de 'grote' effectenbeurs zouden kunnen overstappen als zij groter, rijper en winstgevender waren geworden.

De parallelmarkt werd in het begin van de jaren tachtig opgericht, toen bedrijfsleven, financiële sector en overheid zich steeds meer zorgen maakten over de financiering van jonge ondernemingen (de gazelles) die de economie uit het dal moesten trekken. De markt was een doorslaand succes, maar kreeg na een paar jaar te kampen met tegenslagen, onder meer doordat sommige genoteerde bedrijven zich ontpopten als speculatie-lievelingen.

De beurs nam het zekere voor het onzekere en integreerde de parallelmarkt met de 'grote' beurs, tot chagrijn van verschillende bedrijven die op de parallelmarkt waren genoteerd. Zij vreesden als middelgrote onderneming op de 'grote' beurs in de anonimiteit te verdwijnen. Officieel bestaat de parallelmarkt overigens nog steeds: Van Melle (snoep) en Wereldhave (vastgoed) zijn de laatste bewoners.

Al ging de integratie van de parallelmarkt met de grote beurs gepaard met versoepeling van de voorwaarden voor een beursnotering, de regels werden op andere punten wat verzwaard, zodat de beurs in de praktijk zonder echte kraamkamer zat. En dat begint de laatste maanden steeds pijnlijker duidelijk te worden. Twee jonge Nederlandse bedrijven zijn al voor beursnotering uitgeweken naar Londen, waar de Alternative Investment Market is opgericht. Anderen hebben duidelijk gemaakt oren te hebben naar kapitaal uit de City. Op de Alternative Investment Market kunnen bedrijven terecht zonder jarenlange financiële historie (track record).

De nonchalance waarmee de Amsterdamse beurs de oude kraamkamer heeft opgedoekt is overigens niet uniek. De Britse beurs maakte bijvoorbeeld eerder dezelfde fout. De Unlisted Securities Market, die in de jaren tachtig succesvol was, werd opgedoekt en vervolgens, toen snel groeiende bedrijven weer om investeringskapitaal vroegen, in een andere vorm weer ingevoerd. Dit wisselvallige beleid van de Europese beurzen steekt schril af tegen de voortdurende marketing-inspanningen waarmee de Amerikaanse schermenbeurs Nasdaq belangstellende Amerikaanse en Europese bedrijven bestookt.

Inmiddels voelen de lokale Europese beurzen de hete adem in de nek van Easdaq, een pan-Europese aandelenmarkt voor snelgroeiende ondernemingen die de fakkel van het succes van Nasdaq in Europa wil overnemen. Volgens een woordvoerder van de Amsterdamse effectenbeurs is de oprichting van de Nieuwe Markt Amsterdam “geen directe reactie” op dit initiatief dat op een vergelijkbare doelgroep gericht is. De beurs zoekt met de Nieuwe Markt wel aansluiting bij de zogeheten Euro Marché, een voorgenomen samenwerkingsverband voor de handel in aandelen van jonge innovatieve bedrijven tussen de beurzen van Parijs, Frankfurt en Brussel. Zo lijken de beurzen meer begaan met hun eigen lot als financieel centrum, dan met de verschaffing van kapitaal aan bedrijven in goede en in slechte tijden.

    • Menno Tamminga
    • Michiel van Nieuwstadt