Beurs lager in afwachting van cijfers in VS

AMSTERDAM, 5 SEPT. Op de Amsterdamse effectenbeurs namen beleggers vanmorgen een afwachtende houding aan. Bij gebrek aan (bedrijfs)economisch nieuws sukkelde het AEX-koersgemiddelde met 2,88 punten omlaag tot 550,20 punten omstreeks het middaguur.

AMSTERDAM De koersen gingen over vrijwel de gehele breedte naar beneden. Tot het beperkte aantal uitzonderingen behoorden Elsevier, Getronics, KLM en Van Ommeren. Deze aandelen behaalden allen een winst van enkele dubbeltjes. Ook in Amsterdam wordt met spanning gewacht op cijfers over de Amerikaanse werkgelegenheid die vanmiddag worden gepubliceerd.

Aandelen van banken en verzekeraars leverden terrein in. Fortis Amev noteerde kort voor het middaguur een verlies van twee kwartjes op 49,30 gulden. ABN Amro verloor zeventig cent op 88,80 gulden en ING twee kwartjes op 51 gulden.

Hagemeyer deed het matig. Het aandeel verloor 1,50 gulden op 123,50 gulden. Bank Bangert Pontier adviseerde vanmorgen Hagemeyer vast te houden terwijl het beleggers daarvoor had geadviseerd het aandeel te kopen. Banger Pontier meent dat het aandeel Hagemeyer nu redelijk is gewaardeerd en dat de resultaten op het aandeel op de middellange termijn met de markt zullen meebewegen.

Toolex Alpha, een Zweede producent van produktielijnen voor CD's, verloor 1,40 gulden op 34 gulden. Het bedrijf maakte gisteren bekend dat de halfjaarwinst is gestegen met 25 procent.

Onder de kleinere fondsen leverde ASM Lithography 1,80 gulden in op 55,50 gulden. Diverse analisten hebben hun advies over de toeleverancier van de chips-industrie bijgesteld van kopen naar houden in verband met de tegenvallende gang van zaken bij het bedrijf. Bij de publicatie van de halfjaarcijfers, een aantal weken terug, bleek dat klanten orders uitstelden.

De dollar kwam vanmorgen nauwelijks in beweging. Omstreeks het middaguur noteerde de Amerikaanse munt een koers van 1,6645 gulden, dezelfde als bij het slot van de handel gisteren. Valutahandelaren wachten met spanning op de nieuwe gegevens over de ontwikkeling van de Amerikaanse werkgelegenheid in de afgelopen maand, die later vandaag bekend zullen worden gemaakt. De zogeheten non farm payrolls waren in de afgelopen maanden vaak aanleiding voor paniek, omdat marktpartijen daaruit conclusies trokken over een mogelijke oververhitting van de Amerikaanse economie. Als van oververhitting sprake zou zijn in de ogen van de Federal Reserve, het Amerikaanse stelsel van centrale banken, zou die op korte termijn kunnen besluiten tot een renteverhoging.

NEW YORK De effectenbeurs van New York is gisteren fors lager gesloten onder invloed van groeiende vrees voor een renteverhoging op de obligatiemarkt. Het Dow Jones-koersgemiddelde van de dertig belangrijkste aandelen daalde met 49,94 punten (0,9 procent) tot 5606,96. De omzet kwam uit op 363 miljoen aandelen.

De obligatiemarkt reageerde negatief op het nieuws dat het aantal aanvragen voor werkloosheidsuitkeringen in de VS in de laatste week van augustus is gedaald. Dit cijfer doet beleggers vrezen dat de werkgelegenheidscijfers over de maand augustus een sterkere groei zullen laten zien dan was voorzien.

TOKIO Ook de effectenbeurs van Tokio leverde fors in. Het Nikkei-koersgemiddelde van de 225 belangrijkste aandelen daalde vanmorgen met 227,29 punten tot 20.152,53.