'Beheer van Morgan Grenfell weg uit Londen'

LONDEN, 6 SEPT. Deutsche Bank overweegt de verantwoordelijkheid voor de financiële beheersactiviteiten bij dochterfirma Morgan Grenfell over te hevelen van Londen naar Frankfurt na malversaties bij drie van haar investeringsfondsen. Topfunctionarissen van de bank hebben dat verklaard tegenover de Financial Times.

Volgens bankdirecteur Rolf Breuer heeft het Londense directietoezicht op de financiële beheersactiviteiten jammerlijk gefaald en dreigt de vlekkeloze reputatie van Deutsche Bank daardoor zware schade op te lopen. Zijn collega Frank Dobson zegt in de Financial Times dat alles in het werk zal worden gesteld om te achterhalen hoe de onregelmatigheden konden plaatsvinden zonder dat de bedrijfsleiding ingreep. Herhaling zal worden uitgesloten. Deutsche Bank die eerder fondsbeheerder Peter Young schorste en gisteren ook fondsbeheerder Stewart Armer op non-actief zette, sloot ontslagen in de directie van Morgan Grenfell gisteren niet uit.

Een massale uittocht van beleggers bleef gisteren uit op de eerste dag dat weer mocht worden gehandeld in waardepapieren van de drie fondsen die bij de malversaties betrokken zijn. Maar nog altijd een op de twaalf investeerders zette zijn aandelen in geld om, waarmee een totaal van 100 miljoen pond gemoeid was. De drie fondsen behartigden de belangen van 90.000 beleggers en hadden voor 1,4 miljard pond aan effecten in portefeuille.