Bedpret

Binnenkort in dit theater. Van dezelfde mensen die u de huiveringwekkende aandelen van Smit Transformatoren brachten. Een nieuwe kraker: Beter Bed.

Twee jaar geleden lanceerden ABN Amro en participatiemaatschappij CVC de beursgang van Smit Transformatoren, een fabrikant van transformatoren voor onder meer energiecentrales, die net negen maanden daarvoor was losgeweekt uit het industriële conglomeraat Begemann.

De beursintroductie verliep zo voorspoedig dat Begemanns directievoorzitter J. van den Nieuwenhuyzen de risee van het bedrijfsleven leek. De opkoper par excellence had Smit Trafo te goedkoop van de hand gedaan. Leek het. Rap na de beursgang openbaarden zich enige verborgen gebreken. Het eind van het liedje was dat ABN Amro de oorspronkelijke beleggers vorig jaar schadeloos heeft gesteld. Wat er precies is misgegaan bij de voorbereiding van de beursgang van Smit Trafo is nooit opgehelderd.

Beter Bed, een keten van 52 winkels die bedden en bedtextiel verkopen, moet ABN Amro en CVC revanche bieden. Dat betekent doorgaans dat er koopjes te halen zijn. Dit keer geen bedrijf dat met financieel kunst- en vliegwerk de lucht in gaat, maar een gestage groeier uit Uden, opgericht door twee broers.

Zoals geprivatiseerde bedrijven meestal te goedkoop worden verkocht, omdat overheden geen flater mogen slaan, zo kunnen ABN Amro en CVC zich na Smit Trafo geen tegenvaller permitteren. Zij hebben samen nog een flinke investeringsportefeuille met aandelen van zulke bedrijven die ook nog wel eens naar de beurs willen. Beter Bed: slapend rijk worden.

    • Menno Tamminga