Amerikaans havenbedrijf Ceres koopt overslagbedrijf CTA

AMSTERDAM, 6 SEPT. Het Amerikaanse havenbedrijf Ceres heeft overeenstemming bereikt over de overname van het failliete Amsterdamse containeroverslagbedrijf CTA.

Het Amsterdamse bedrijf ging vorig jaar failliet nadat de twee moederbedrijven, Nedlloyd en Internatio-Müller, zich hadden terugtrokken uit CTA. Het leidde tot langdurige arbeidsonrust in de Amsterdamse haven die gepaard ging met stakingen. Na het faillissement werd CTA in afgeslankte vorm onder toezicht van curator J. Houthoff voortgezet, waarbij het aantal werknemers bijna werd gehalveerd, van 172 naar 91.

Begin dit jaar meldde zich de Amerikaans-Griekse ondernemer Kristof Kritikos voor CTA in Amsterdam. Hij had grootse plannen om via zijn bedrijf Ceres een megaterminal te beginnen die 650.000 containers zou kunnen overslaan. De gemeente Amsterdam, die doorgaans voor de infrastructuur zorgt in de Amsterdamse haven, keurde een krediet goed van 100.000 gulden om de ambitieuze plannen van Kritikos te ondersteunen.

Maar met curator Houthoff kon Kritikos moeilijk overeenstemming bereiken over de overnameprijs voor het bedrijf. Havenwethouder Edgar Peer was aanvankelijk van plan CTA aan Ceres te verkopen zonder curator Houthoff daarover te informeren. Later stelde Peer voor dat Houthoff CTA voor slechts één gulden aan Ceres zou verkopen. Reden voor Houthoff om in het weekblad De Groene Amsterdammer fel uit te halen naar Peer. “Als ik op dat voorstel inga, mag ik morgen worden overgebracht naar het klasje voor debiele curatoren.”

Uiteindelijk hebben de partijen elkaar toch gevonden op een prijs die volgens Houthoff tussen de 3 en 3,5 miljoen gulden ligt. Het nieuwe CTA verwacht dit jaar rond de 90.000 containers over te slaan in Amsterdam. De capaciteit van het bedrijf ligt op 130.000 containers. Als CTA grotere containerschepen wil bedienen, moet een nieuwe overslagterminal naast de bestaande worden gebouwd. Ceres en het gemeentelijk havenbedrijf zouden ernaar streven de nieuwe terminal in 1998 of snel daarna te bouwen.