Albert van Westing

Galerie de Expeditie, Leliegracht 47, Amsterdam. Wo. t/m za. 13-18 uur. T/m 5 okt.

De drie tentoongestelde fotowerken van Albert van Westing in galerie De Expeditie lijken op maat gemaakt voor de ruimte. Ze zijn zo groot dat je bijna van behang kunt spreken. Afgedrukt op een transparante ondergrond, een zogenaamde tonerdruk op polyester, werken de stippen van het raster als polkadots. Wie zijn Gooi goed wil zien staat met z'n rug tegen Plaza Catalunya aan en om Eten, drinken, slapen III te bekijken is een plaats in een belendend vertrek aan te raden. In een achterruimte zijn van Van Westing ook nog twee series portretten te bezichtigen die van meer gangbaar formaat zijn, maar die trekken lang niet zo de aandacht als de drie kolossen in zwartwit, of beter gezegd zwart-transparant want het wit is van de muur.

Op Gooi zijn twee lopende of rennende mannen te zien die hun aandacht hebben gericht op iets dat ergens hoog buiten beeld in de lucht bevindt. Een bal, een frisbee, een boomerang, het blijft gissen. De figuren lijken als halfgoden te zweven in een grijze ruimte en maken, ondanks hun loop en bezigheid, een statische indruk. Van Westing toont zich ook in de andere werken een meester in het treffen van een bijna magisch moment. Eten, drinken, slapen III bestaat uit een serie van langgerekte opnamen van twee jongens die elkaar kameraadschappelijk begroeten in een park. Hun gebaren maken deel uit van van een merkwaardig ritueel in Spaanse stijl. De serie doet aan een set filmstills denken. Ook het derde werk heeft een parkscène als onderwerp. Hier gaat het niet om een actie maar om een Caravaggio-achtige scène van elkaar ontmoetende jongeren. De indrukwekkend verstilde composities zijn prachtig klassiek en lijken tot in de details te zijn voorbereid.

    • Mark Peeters