Wandelingen voor lekkerbekken

Den Bosch Culinair Wandelen: op zondag 15 september 1996 en zondag 17 november 1996. Kosten ƒ 99,- per persoon. Inl: 073-6216757

Groningen Culinair Wandelen: op zondag 22 september 1996 en zondag 1 december 1996. Kosten ƒ 95,- per persoon. Er is ook een weekend-arrangement. Inl: 050-5266649 of 050-5255778.

In een tijd van oprukkend hedonisme is voor een plaats die echt wat wil betekenen een bloeiende eetcultuur geboden. Overal in het land verschijnen dan ook culinaire evenementen met het doel de plaatselijke gastronomie te profileren. De succesformule van het Maastrichtse 'Preuvenemint', de moeder van de culinaire manifestaties, heeft zich in een rap tempo verspreid. Elk weekend is er wel ergens in Nederland een als 'Bourgondisch' geafficheerde eetmarkt waar de locale restaurants zich presenteren. Dit jaar waren er bijvoorbeeld al 'Haarlem Culinair', 'Zweeler Pot' in Zweelo, 'Leiden Culinair', 'Proeverij in de Meierij' in 's-Hertogenbosch en dan moeten 'Tilburg wijnstad' en 'Het lekkerste weekend' in Zandvoort nog komen.

Ook het idee van het eigen betaalmiddel, in Maastricht de 'Preuvelappen', vindt navolging. De hapjes en drankjes zijn af te rekenen met 'Bavo'tjes', 'Roveresteinse duiten', 'Troske's' en 'Lekkertjes'.

Voor wie een hekel heeft aan de kermisachtige sfeer van dit soort manifestaties of voor wie weer eens wat anders wil, is er nu de culinaire wandeling als gastronomisch entertainment. Zo verzamelen zich vier maal per jaar op een zondagochtend in Groningen (echt)paren, gezinnen, deelnemers van een personeelsuitje, vierders van een bachelors party of zakenrelaties, met een gemeenschappelijke belangstelling voor gastronomie.

Het programma start om elf uur en bereikt acht uur en zes restaurants later de finale met een grand dessert. De deelnemers trekken in groepen onder leiding van een gids tevens gastheer (van het type welbespraakte oud-rector van het gymnasium) van restaurant tot restaurant, volgens een strak schema van steeds twintig minuten wandelen en een klein uur eten.

Tijdens het wandelen ontdek je de stad - architectuur, veldslagen en historische roddel komen aan de orde - en tijdens het eten de culinaire mogelijkheden van Groningen, bij de vorige wandeling in juni onder meer 'gevulde kwartel met wortel/rabarber chutney' en 'carpaccio van gemarineerde kangaroe'. Elk restaurant serveert een eigen specialiteit. Samen vormen de gerechten een, tot en met het garnituur gecoördineerd, menu de dégustation, waarvan de gangen door elke groep in een andere volgorde worden genoten. Een perfecte manier om de sfeer en de kwaliteiten van de participerende eethuizen te leren kennen. Tot tevredenheid van de deelnemers ook, die de korte wandelingen waarderen als voedzaam voor de geest en heilzaam voor de spijsvertering en die altijd een gespreksonderwerp vinden in hun gedeelde voorliefde voor lekker eten. Bij het afscheid nemen verzekeren ze elkaar de volgende keer weer van de partij te zijn.

Grocuwa, niet de naam van een betonmortelcentrale maar de afkorting van Groningen Culinair Wandelen, is een jonger zusje van Bocuwa, een soortgelijke activiteit in Den Bosch. De grens van het Bourgondische zuiden verschuift zo naar het noorden. Gastronomisch gezien liggen de grote rivieren nu net boven de stad Groningen.