VS willen deelneming Parijs aan No-fly zone

LONDEN/ WASHINGTON, 5 SEPT. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Warren Christopher, zal er vandaag bij Frankrijk op aandringen dat het alsnog deelneemt aan de patrouilles in de uitgebreide No-fly zone in het zuiden van Irak.

Franse vliegtuigen namen wel deel aan geallieerde patrouille-activiteit boven het zuiden van Irak, maar alleen binnen de tot gisteren geldende grenzen. De Amerikaanse president Clinton kondigde dinsdag de uitbreiding aan van de zone waarbinnen zich geen Iraakse vliegtuigen mogen bevinden, van de 32ste naar de 33ste breedtegraad. De maatregel maakt deel uit van de reeks Amerikaanse sancties tegen Irak in verband met de bezetting van de Koerdische stad Arbil. Parijs heeft zich gereserveerd opgesteld ten aanzien van de Amerikaanse stappen, waaronder ook aanvallen met kruisraketten op Iraakse luchtdoelbatterijen, omdat het twijfelt aan de wettelijke basis.

“De medewerking van Frankrijk op dit punt is hoogst wenselijk”, zo zei Christopher tegenover journalisten die hem vergezelden tijdens zijn vlucht naar Londen, waar hij gisteravond arriveerde. De Amerikaanse minister bezoekt enkele Europese landen in het kader van een korte rondreis die aanvankelijk aan veiligheidskwesties was gewijd, maar die nu gedomineerd zal worden door problemen met bondgenoten inzake Irak. Hij arriveert later vandaag in Parijs.

De weigering van Frankrijk om ten noorden van de 32ste breedtegraad te patrouilleren is gisteren onderwerp geweest van intensieve consultaties tussen Parijs en Washington, aldus de woordvoerder van het State Department, Nicolas Burns. Hij voegde er vandaag aan toe dat de VS en Groot-Brittannië zo nodig in staat zijn de uitgebreide No-fly zone ten uitvoer te leggen.

Christopher was ook van plan Parijs te bewegen tot steun voor een Britse ontwerp-resolutie in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties, waarin het militaire optreden van Irak in het Koerdische noorden van het land wordt veroordeeld. De Britten hebben hun ontwerp inmiddels volgens Londen substantieel gewijzigd om aan de bezwaren van onder andere Parijs, Moskou en Peking tegemoet te komen. Met name zijn verwijzingen naar nieuwe voorwaarden voor uitvoering van de olie-voor-voedsel regeling tussen de VN en Irak geschrapt. Frankrijk is fel gekant tegen uitstel daarvan, waartoe de Amerikaanse president Clinton juist heeft opgeroepen.

Hoe de Franse houding in de Veiligheidsraad nu is, was vanochtend niet duidelijk. De Britse amendementen gaan echter in elk geval niet ver genoeg voor Rusland, dat een veto heeft aangekondigd als het voorstel in zijn huidige vorm in stemming wordt gebracht. Rusland heeft de Amerikaanse militaire acties veroordeeld, en gewaarschuwd voor “catastrofale” gevolgen in de wereld. (Reuter, AP, AFP)