Voorkeur; Muziek

BELCANTO FESTIVAL Het vierde Belcanto Festival in Dordrecht vindt plaats van 6 t/m 15 sept. De inmiddels traditionele geënsceneerde opera-uitvoeringen zijn op 6 sept 20u15 en 8 sept 14u in schouwburg Kunstmin: Demetrio e Pollibio van Rossini o.l.v. Giuliano Carella. De 'sopranist' Angelo Manzotti zingt 10 sept 20u15 in de Augustijnenkerk Händel-aria's uit Ariodante, Rinaldo en Rodelinda. Het spectaculaire concert dat Manzotti vorig jaar in Dordrecht gaf staat inmiddels op een cd, die bij dit concert wordt gepresenteerd. Verder in het festival: een seminar over Tito Schipa (7 sept); een talentenconcert (9 sept), een lezing over belcanto (11 sept); een Pergolesiconcert (12 sept); pastafeesten en een monumentennacht (13 sept); Proms op het Statenplein (14 sept) en een slotconcert (15 sept). Kaartverkoop: VVV Dordrecht 078-6132800; inl. 078-6322466.

NORMA IN GRONINGEN Ter gelegenheid van renovatie van de Grote Markt in Groningen wordt op 6, 8 en 10 sept de opera Norma van Bellini uitgevoerd in een openluchttheater met 3000 zitplaatsen op de Grote Markt (bij slecht weer in de Evenementenhal). Het Noordnederlands Orkest staat onder leiding van Gabriele Bellini, de hoofdrollen worden vertolkt door Sylvie Valayre (Norma), Robert Woroniecki (Pollione) en Annelies Lamm (Adalgisa). De regie is van Mark Grzesinski. Inl. 050-3126200.

DIEPENBROCK Alphons Diepenbrock (1862-1921) wordt in zijn 75ste sterfjaar herdacht met een aantal concerten en cd-uitgaven. Het Centrum Nederlandse Muziek presenteert 8 sept 20u15 een cd met liederen tijdens het Jan van Gilse Gala in de Amsterdamse Beurs van Berlage. Mezzosopraan Christa Pfeiler en pianist Rudolf Jansen brengen hier liederen ten gehore van Van Gilse, Schäfer, Diepenbrock en Debussy. Delen uit Diepenbrocks Missa in die festo klinken 15 sept 12u tijdens de eucharistieviering in de Bossche St. Jan. Het gehele stuk wordt uitgevoerd tijdens concerten op 15 sept 15u Sint Cathrienkerk Den Bosch; 21 sept 15u Kathedrale Basiliek Sint Bavo, Leidsevaart Haarlem; 22 sept 20u15 St Catharinakerk Utrecht en 10 nov 16u St. Jacobuskerk Den Haag. Bij dat laatste concert wordt ook een door de KRO uitgebracht cd met het werk gepresenteerd.

HOTELCANTO Het openlucht-operaconcert Hotelcanto, georganiseerd door een aantal hotels aan de Amsterdamse Apollolaan die er samen met de Beethovenstraat ook een culinaire manifestatie van maken, vindt voor de tweede keer plaats op 8 sept 16u30 bij de Minervalaan. Op het programma aria's, duetten en koorwerken uit het populaire Italiaanse en Franse repetoire mmv oa Cora Canne Meijer, Ellen Schuring, Helena Rasker en Robert Schwarts.

SFEQ Aan de jazz, funk en hip-hop van dit kwintet wordt nu een 'snuifje India' toegevoegd door de klassiek geschoolde tabla-speler Manik Munde. 6 sep BIMhuis Amsterdam, 10 sept Dizzy Rotterdam.

LOS VAN VAN Strak en toch flexibel, dat is de kracht van deze 14-mansformatie uit Cuba. 10 sept Melkweg Amsterdam.

TINA TURNER Niet de Australische zangeres Tina Arena, maar de Amerikaanse souloma Tina Turner is de eerste internationale popvedette die de grasmat van de Ajaxtempel komt helpen aanstampen. 6, 7 en 8 sept Arena, Amsterdam.

DICK DALE 'The king of the surf guitar' verlaat het podium pas wanneer zijn plectrum is gesmolten. 7 sept Paradiso, Amsterdam.