Van cel tot museum

KAAPSTAD, 5 SEPT. De Zuidafrikaanse regering heeft besloten om Robbeneiland, de gevangenis waar de huidige president, Nelson Mandela, 18 van zijn 27 jaar gevangenschap heeft doorgebracht in te richten als museum. Volgens de regering moet het eiland een nationaal monument worden, een symbool voor 'de nieuwe Zuidafrikaanse democratie'. De resterende 113 gevangenen zullen voor het einde van het jaar elders worden ondergebracht.

Het 13 km grote eiland aan de ingang van de Tafelbaai bij Kaapstad, was ooit een aanlegplaats voor schepen die om de Kaap voeren en werd later ingericht als strafgevangenis en kolonie voor lepralijders. Mandela zat eropgesloten in een cel van 2 bij 2,5 meter. Bij zijn aankomst in 1964 kreeg hij van de gevangenisdirectie alleen een shirt, een broek, een paar schoenen, twee dekens en een mat om op te slapen.