SPELEN MET DE PC

Als drager van computerspelletjes hebben CD-ROM's de diskettes vervangen. Kopiëren op CD vereist evenwel dure apparatuur. Voor het opslaan van spelletjes kunnen, behalve diskettes, zip- of jazdrives worden gebruikt, met een capaciteit van 100 megabyte tot 1,3 gigabyte.

Benodigdheden. Een computer met Pentium processor, een werkgeheugen van ten minste 16 megabyte en een harde schijf met een capaciteit van 1,3 gigabyte zijn minimaal vereist. De meeste spelen laten zich goed draaien op het besturingssysteem Windows 95, maar met een alternatieve 'opstart'-optie (dual boot) blijven oudere DOS- en Windows-spelletjes bruikbaar. Een 6-speed CD-ROM-speler, 16 bits geluidskaart, twee boxen en 17-inch kleurenscherm maken de multimedia-installatie compleet. Een joystick of console is nuttig voor actiespelen.

CD-ROM's. Een fractie van de tienduizenden videogames die jaarlijks verschijnen, is echt interessant. Evenals bij muziek of films moet de consument recensies zoeken in de hobbybladen of op het Internet. Speelbare demo's (Shareware) zijn de ideale manier om een spel te testen. Na de succesvolle marketing van het spel Doom,in 1993 door ID Software, is het aantal demo's enorm toegenomen. ID Software bood via het Internet de mogelijkheid gratis een groot deel van Doom te spelen. Het was de marketing van de drugsdealer: maak de klant eerst verslaafd, vraag daarna pas geld. Speelbare demo's zijn op de websites van softwarebedrijven te vinden, op bulletin boards en op de CD-ROM's die vaak bij hobbybladen zijn ingesloten.

Prijzen. De spelletjesmarkt is sterk in beweging. Prijzen verschillen sterk. Wie computergames koopt van 119 gulden per stuk betaalt te veel; het spel is een jaar later voor een kwart van de prijs te krijgen. Zeer goedkope CD-ROM's daarentegen vallen vrijwel altijd tegen. Talloze gratis computergames, Freeware, vallen van bulletin boards of websites te halen. Op het Internet zijn voorts vele extra levels van populaire spelen te vinden, die spelers met juiste programmatuur ook zelf kunnen maken. Spelletjes kunnen soms ook on line op het Internet worden gespeeld. Daarvoor is een snel 28k8-modem vereist.