Regeringspartij Angola staakt onderhandelingen met Unita

LUANDA, 5 SEPT. De regerende MPLA in Angola heeft de onderhandelingen met de Unita opgeschort, na de weigering van Unita-leider Jonas Savimbi om vice-president te worden. De post van vice-president in een toekomstige regering van nationale eenheid is speciaal voor Savimbi gecreëerd.

Andere kandidaten die door de Unita voor de post werden voorgesteld, zijn door president José Eduardo dos Santos afgewezen. Onder de huidige omstandigheden heeft het volgens de MPLA geen zin om verder te praten over een nieuwe grondwet in Angola.

De regering heeft de VN-commissie die de besprekingen begeleidt, gevraagd om de clausule in de vredesovereenkomst waarin de speciale status van de leider van de Unita is geregeld, te schrappen. De commissie bestaat uit leden van de regering, de Unita en waarnemers uit Portugal, de VS en Rusland. (AFP)