Proces tegen Graf begonnen

MANNHEIM, 5 SEPT. Voor de rechtbank in Mannheim is vanmorgen het proces begonnen tegen Peter Graf, de vader van tennisster Steffi Graf. Hij wordt ervan beschuldigd vele miljoenen Duitse marken die zijn dochter heeft verdiend het land te hebben uitgesmokkeld om de belasting te ontduiken.

De 58-jarige Peter Graf, gekleed in licht kostuum met wit overhemd en donkere das, maakte vanmorgen een kalme en ontspannen indruk toen hij de rechtszaal binnenliep. Toen hij het beklaagdenbankje binnenstapte, werd hij minutenlang belaagd door een groot aantal fotografen en cameramensen. Volgens de Duitse pers heeft hij te maken met gezondheidsproblemen. Peter Graf zit sinds augustus vorig jaar in de gevangenis, omdat Justitie vreesde dat hij Duitsland zou ontvluchten. Graf en zijn voormalig financieel adviseur Joachim Eckardt (49), die eveneens terechtstaat, kunnen worden veroordeeld tot een gevangenisstraf van maximaal tien jaar. Zij zouden tussen 1989 en 1993 de Duitse belasting hebben ontdoken voor een bedrag van 19 miljoen Duitse mark, ongeveer de helft van de verdiensten van Steffi in deze jaren (42 miljoen Duitse mark). De rechtszaak zal naar verwachting ten minste vier maanden duren.

Dochter Steffi (27), wier betrokkenheid bij de affaire nog in onderzoek is, was vanmorgen niet bij de opening van het proces aanwezig. De advocaat van mede-verdachte Eckardt zei vanmorgen, kort nadat de zitting was begonnen, dat Graf gebruik zal willen maken van het recht om niet tegen haar vader te hoeven getuigen.

Enkele uren voordat het proces begon, bereikte Graf de halve finales van de US Open in New York. De affaire rond haar vader heeft tot op heden weinig gevolgen gehad voor de tennisprestaties van Graf. Nadat haar vader vorig jaar werd gearresteerd, won zij nog drie Grand Slam Titels. (Reuter, AFP).