President van Bosnië dreigt met boycot verkiezingen

SARAJEVO, 5 SEPT. Alija Izetbegovic, president van Bosnië en leider van de belangrijkste moslim-partij, de SDA, heeft gisteren gezegd de verkiezingen van 14 september te zullen boycotten als de Bosnische Kroaten hun 'republiek' Herceg-Bosna niet onverwijld opheffen.

Tijdens een verkiezingsbijeenkomst in Jablanica zei Izetbegovic dat de SDA (Partij van Democratische Actie) “niet aan de verkiezing zal deelnemen als Herceg-Bosna niet wordt ontmanteld”.

Herceg-Bosna werd in 1991 door de Bosnische Kroaten eenzijdig als 'republiek' opgericht. In maart 1994 beloofden de Kroaten in het akkoord, waarmee een moslim-Kroatische federatie werd gesticht, Herceg-Bosna te ontmantelen. Dat gebeurde echter niet.

Het Bosnische vredesakkoord van Dayton voorzag opnieuw in de opheffing van Herceg-Bosna, maar ook die in Dayton gedane beloften werden door de Kroaten niet nagekomen. Pas na zeer zware druk op de Kroatische president Tudjman beloofden de Bosnische Kroaten Herceg-Bosna uiterlijk 31 augustus op te heffen.

Maar in de praktijk is van die opheffing nog altijd niets te merken. In Mostar, de hoofdstad van Herceg-Bosna, zijn nog overal de wapenschilden en vlaggen van Herceg-Bosna te zien. Ook de kantoren van de 'regering' van de 'republiek' zijn niet gesloten.

Een niet nader geïdentificeerde woordvoerder van de 'regering' liet gisteren in Mostar weten dat alle 'ministeries' nog gewoon aan het werk zijn en dat “alleen de premier van Herceg-Bosna kan beslissen over de opheffing”.

Eerder deze week zei ook de voorzitter van de belangrijkste partij van de Bosnische Kroaten, Bozo Rajic, dat van opheffing van Herceg-Bosna geen sprake kan zijn. (AFP)