President Suriname nog ongewis

ROTTERDAM, 5 SEPT. Tot op het laatste moment is onzeker wie de nieuwe president van Suriname wordt. De huidige president R. Venetiaan, kandidaat van de demissionaire Nieuw Front-coalitie, en J. Wijdenbosch van de NDP van Desi Bouterse, rekenen beiden op een overwinning in de Verenigde Volksvergadering. Een gewone meerderheid is daar voldoende.

De Volksvergadering, die vanmiddag (15.00 uur Nederlandse tijd) bijeenkomt in de Anthony Nesty sporthal in Paramaribo, bestaat uit 869 gekozen bestuurders. Dat zijn de 51 parlementsleden, en de leden van ressorts- en districtsraden (vergelijkbaar met gemeente- en provinciebesturen). De krachtsverhoudingen zijn onduidelijk, door het overlopen van dissidenten uit de hindostaanse VHP naar de NDP, en de verdeeldheid in de javaanse KTPI, die het Nieuw Front vorige week heeft verlaten. Ook gaan hardnekkige geruchten over het kopen van stemmen voor de NDP door hindostaanse miljonairs. Tot het Nieuw Front behoren nog: NPS (creools), VHP (hindostaans) en SPA (sociaal-democratisch). Zij hebben een akkoord bereikt met de Pendawalima (javaans) en het D66-achtige DA 91 over een nieuwe coalitie. De NDP heeft een overeenkomst gesloten met de KTPI en dissidenten uit de VHP.

De zetelverdeling in de Volksvergadering is als volgt: NDP 213, NPS 192, VHP 214, KTPI 125, SPA 55, DA91 14, Alliantie 16, Pendawalima 33, ABOP 7.