'President Burundi wil praten met rebellen'

NAIROBI, 5 SEPT. De Burundese militaire leider Pierre Buyoya is bereid onderhandelingen te openen met de Hutu-rebellen, die sinds vorige week in het offensief zijn gegaan. Aanvankelijk stelde Buyoya voorwaarden aan zo'n overleg. Dit wordt in diplomatieke kringen vernomen in de hoofdstad Bujumbura.

Buyoya zou verder bereid zijn het na de militaire staatsgreep ontbonden parlement te herstellen. Binnen drie maanden zou hij de door hem verboden politieke partijen willen legaliseren. Beide had hij voor een periode van drie jaar ontbonden. Buyoya deed deze concessies in een brief aan presidenten in de regio, die een maand geleden stricte sancties afkondigden tegen Burundi als reactie op de coup. Buyoya had na zijn staatsgreep nog gezegd alleen met de rebellen te willen praten als zij hun wapens neerleggen.

De bemiddelaar in de Burundese oorlog, de Tanzaniaanse ex-president Julius Nyerere, gaf gisteren in Nairobi aan dat de sancties zullen worden afgezwakt in ruil voor concessies van Buyoya. De Burundese televisie citeerde daarop Nyerere als zouden binnenkort de sanctiemaatregelen worden versoepeld.

Een Amerikaans transportvliegtuig dat gisteren van Nairobi naar Bujumbura was gestuurd om buitenlanders te evacueren, bereikte Kenia met vele uren vertraging, omdat Tanzania geen toestemming gaf door zijn luchtruim te vliegen.

In het noorden van Burundi gaan intussen de hevige gevechten tussen rebellen en regeringssoldaten door. Zestienduizend boeren, voornamelijk Tutsi's, zijn daardoor in de afgelopen dagen ontheemd geraakt. Bij Bujumbura begon gistermiddag het regeringsleger aan 'zuiveringsacties' tegen de rebellen in de heuvels rond de stad. De afgelopen nacht was geen geweervuur meer te horen in de hoofdstad, maar vanochtend zijn nieuwe gevechten uitgebroken.