Peter de Grote

Op zaterdag 7 september wordt in Zaandam het tsaar Peter de Grote-jaar geopend met een passende manifestatie. De tsaar zelf zal na 300 jaar opnieuw in Zaandam arriveren. Dit keer echter niet met een klein gevolg, zoals drie eeuwen geleden, maar met een groot cortege aan boord van een vloot platbodems.

De tsaar wordt welkom geheten door prinses Margriet, die vervolgens officiëel het Peter de Grote-jaar zal openen. Tegelijkertijd wordt het jaar ook geopend in St Petersburg in aanwezigheid van kroonprins Willem-Alexander. Het festijn in Zaandam wordt opgeluisterd met de komst van het nagebouwde VOC-schip 'De Amsterdam', dat twee dagen in de Zaanse haven te bezichtigen is. Het hele weekend vinden er allerlei activiteiten plaats in Zaandam. Op de Prins Hendrikkade wordt een Wereldmarkt gehouden (za en zo 13-18u.) waar etenswaren en produkten uit alle delen van de wereld te koop zijn. Er zijn tentoonstellingen van beeldende kunst en foto's en in een piratendorp kunnen kinderen van 4 tot 12 zich een uur lang piraat wanen. Op het water van de Voorzaan vinden het hele weekend allerlei maritieme activiteiten plaats. Inl. 075-6701271.