'Niet meer arrestaties personeel Bols'

ROTTERDAM, 5 SEPT. BolsWessanen rekent er niet op dat meer medewerkers zullen worden gearresteerd op verdenking van misbruik van voorwetenschap. Het drank- en voedingsmiddelenconcern heeft vanochtend het eigen personeel meegedeeld “niet te verwachten dat andere medewerkers verdacht worden van handel met voorkennis in effecten” van het eigen bedrijf.

Eergisteren hield de politie de 58-jarige T.J. van N. uit Bentveld aan, groepsdirecteur bij BolsWessanen. Van N., afkomstig van Wessanen, is al dertig jaar bij het bedrijf in dienst, nu als directeur business development. Hij is tevens directielid van de Amerikaans tak van het concern.

Het is de vierde verdachte die het Openbaar Ministerie ondervraagt. Zijn woning staat in dezelfde straat als het Drank- en Spijshuis Blanje Bleu in Bentveld dat tot voor kort werd uitgebaat door twee andere verdachten, een man en een vrouw. De man verklaarde eerder in de pers dat hij veel gasten over de vloer kreeg die hoge posities bekleden in het bedrijfsleven. Uit hun gesprekken “ving hij wel eens wat op”. De derde verdachte, vorige week woensdag aangehouden, is een 50-jarige gewezen zakenman uit Noordwijkerhout.

Een woordvoerder van BolsWessanen zei vanochtend desgevraagd dat het bedrijf gegronde redenen heeft aan te nemen dat niet meer medewerkers verdacht zijn. De Amsterdamse persofficier Schaar lijkt deze opmerking van BolsWessanen niet helemaal te kunnen plaatsen. “Je gaat tijdens zo'n onderzoek natuurlijk nooit zeggen wie je wel en wie je niet gaat arresteren.” Hij sluit niet uit dat in de voorkenniszaak meer mensen zullen worden gearresteerd. De eerste drie verdachten, die vorige week werden aangehouden, zijn inmiddels weer op vrije voeten.

Mr. P.J.H. Vinke (Perrels en van der Leij), de Haarlemse advocaat die Van N. gisteren in zijn cel kreeg toegewezen, wilde vanochtend geen commentaar geven. Het enige wat hij kwijt wilde is dat hij op verzoek van Van N. diens vaste advocaat zou vragen voor de verdachte op te treden. Wie die advocaat is blijft geheim.

Het onderzoek naar misbruik van voorkennis bij BolsWessanen richt zich op de periode 1 januari 1994 tot 1 september van dat jaar en van 1 januari tot en met juli 1995. In het bijzonder wordt gekeken naar de handel in put-opties BolsWessanen op de optiebeurs op 3 juli 1995. Terwijl normaal enkele tientallen opties per dag worden verhandeld, verwisselden die dag maar liefst 3.600 put-opties in BolsWessanen van eigenaar. Wie put-opties koopt (en dus het recht om een aandeel op termijn tegen een vastgestelde te verkopen) speculeert op een daling van het onderliggende aandeel. De volgende dag had die daling van het aandeel BolsWessanen inderdaad plaats na een neerwaartse bijstelling van de winstverwachting door de directie van het voedingsmiddelen- en drankenconcern.