Nazomer Festivals

Het Franse Cirque Plume opent dit jaar de Zeeland Nazomer Festivals, een noemer waaronder negen culturele festivals in de provincie Zeeland zijn gevat.

Tussen 5 september en 12 oktober staan 125 voorstellingen, concerten en exposities geprogrammeerd, variërend van een mobiel museum onder de titel Carava(a)n (te beginnen van 7 t/m 15 september in Goes) tot het avondvullende muziekstuk 'Psalm 122' door het Willem Breuker Kollektief en het Koor Nieuwe Muziek (op 10, 11 en 12 oktober in de Grote Kerk van Veere). Het Festival Nieuwe Muziek verstrekte een compositieopdracht aan gitarist Jan Kuiper die hij uitvoert samen met de Rapband Zombie Squad. Verder voert het Xenakis Ensemble werken uit van de Japanner Toru Takemitsu. Diens filmmuziek komt aan bod in het Filmfestival Zeeland, dat ook een deel van het avant-première programma van het Nederlands Filmfestival in Utrecht laat zien. Het Literatuurfestival Meer dan Woorden richt de aandacht op de Beat Generation. Daarin onder meer een confrontatie tussen de Amerikaanse dichters Frank Messina, Ron Whitehead en Didi de Paris met Nederlandse collega's uit Epibreren. Ook is er de Europese première van het Amerikaanse toneelstuk 'Angels still falling' van Richard Deakin. Onder de Nazomer Festivals vallen verder nog het Kamermuziekfestival Schouwen-Duiveland, het Festival van Zeeuwsch-Vlaanderen (vioolmuziek), het theaterfestival Zeeland uit de Kast en Jazz by the Sea Domburg. Inl. 0118-688222.