Molendag

Meer dan veertig molens in Overijssel zijn op zaterdag 7 september geopend voor het publiek tijdens de Overijsselse Molendag. Zo zijn in het nationaal park De Weerribben een Tjasker en een Spinnekopmolen te bezichtigen. Vroeger werden deze molens gebruikt voor het droogmalen van veenputten om de turfwinning te vergemakkelijken.

De molens worden nu nog gebruikt, maar dan juist voor het inmalen van water. In Twente is een toertocht uitgezet langs tien watermolens. De route (ook open op 8 september) is 135 kilometer lang en zowel per auto als per fiets worden afgelegd, eventueel in twee dagen. In de Noordmolen in Delden worden schilderijen van watermolens geëxposeerd en in de Konijnenbelt in Ommen staat modelmolens uitgestald. Verder oude ambachten en klederdrachten. Inl 0572-352070.