Milieudefensie in actie tegen Schiphol

AMSTERDAM, 5 SEPT.Milieudefensie blokkeert op zondag 27 oktober het vliegverkeer op Schiphol gedurende twee uur met ballonnen en vliegers met zilverpapier die de radar storen. De vereniging noemt de actie een moment van bezinning op het milieu. Een woordvoerster van Schiphol noemde de actie “buiten alle proporties.”

Milieudefensie stelde de acties al in het vooruitzicht, nadat gesprekken met de luchthavendirectie over grenzen aan de groei van het vliegverkeer tot maximaal 44 miljoen passagiers per jaar, op niets uitliepen. Het ballonnenprotest is ook een signaal aan politiek Den Haag, waar begin 1997 de besluiten vallen over de groei en de toekomst van de luchtvaart in Nederland.

Volgens Milieudefensie laten honderden mensen tussen twee en vier uur de ballonnen en vliegers op vanaf geselecteerde plekken. De vereniging kondigt de actie ruim anderhalve maand van tevoren al aan, om de Luchtverkeersbeveiliging, Schiphol en de luchtvaartmaatschappijen de gelegenheid te geven veiligheidsmaatregelen te nemen.

De actie betekent feitelijk een sluiting van het luchtruim gedurende twee uur. “Dat gebeurt ook tijdens sneeuwstormen en deze storm ziet Schiphol ver van tevoren aankomen”, aldus Milieudefensie. De vereniging pleit voor een stop op de groei van het luchtverkeer en het ombouwen van Schiphol tot railluchthaven. (ANP)