KLM herstelt van verliezen op iets hogere beurs

AMSTERDAM, 5 SEPT. Op een iets hogere Amsterdamse effectenbeurs herstelde het aandeel KLM vanmorgen deels van de koersdaling begin deze week. Het AEX-koersgemiddelde van belangrijkste aandelen noteerde omstreeks het middaguur een winst van 0,50 punten op 554,66 punten.

AMSTERDAM Het aandeel KLM boekte vanmorgen een winst van 1,10 gulden op 45,70 gulden. De druk op het aandeel was in de afgelopen dagen vooral ontstaan door de militaire acties van de Verenigde Staten tegen Irak. De olieprijzen liepen op terwijl KLM is gebaat bij een lage brandstofprijs. Bovendien heeft de luchtvaart eerder te lijden gehad onder spanningen of oorlog in het Midden-Oosten. Uit angst voor aanslagen liep de animo voor vliegreizen tijdens de Golfoorlog terug.

Unilever en Koninklijke Olie moesten na de koersstijgingen van de afgelopen dagen terug. Unilever, in de afgelopen fors gestegen na een interview van de nieuw aangetreden topman FitzGerald, verloor 1,20 gulden op 247,70 gulden. Koninklijke Olie verloor 1,40 gulden op 255,20 gulden.

NBM-Amstelland boekte vanmorgen een winst van zes dubbeltjes op 30,80 gulden. Het bouwconcern maakte vanmorgen bekend dat het resultaat over de eerste zes maanden van dit jaar ruimschoots is verdubbeld. Van Ommeren (tankopslag) steeg met zeventig cent tot 65,50 gulden. Het bedrijf maakte vanmorgen bekend dat de tankopslagactiviteiten in Zuid-Afrika, het Verenigd Koninkrijk en de VS sterk worden uitgebreid.

Winst was er vanmorgen ook voor Ahold, dat vanmiddag cijfers presenteert over de eerste zes maanden van dit jaar. De koers van het aandeel steeg met 20 cent tot 93,20 gulden. Onder de banken en verzekeraars was er een dubbeltje verlies voor ABN Amro op 90,30, terwijl ING twee dubbeltjes hoger noteerde op 51,20 gulden.

Onder de kleinere aandelen boekte het aandeel Grolsch vanmorgen herstel. Grolsch had gisteren twee kwartjes ingeleverd na bekendmaking van een winststijging van 11 procent over de eerste zes maanden van dit jaar. Vanmorgen liep het aandeel dit verlies weer in. Heineken boekte vanmorgen een winst van 2,60 gulden op 373,20.

De Amerikaanse dollar is vanmorgen op de Europese valutamarkten lager geopend.

In Amsterdam noteerde de Amerikaanse munt omstreeks het middaguur een koers van 1,6610 gulden in vergelijking met een slotkoers van 1,6640 gulden gisteren. Gisteravond had de dollar in New York al terrein ingeleverd nadat president Clinton had laten weten dat de VS hun doel hadden bereikt met de raketaanvallen op Irak. Vanmorgen werd bekend dat de Bundesbank, de Duitse centrale bank vanmiddag geen persconferentie zal houden. Daaruit kan worden geconcludeerd dat de centrale bank, zoals verwacht, geen nieuwe veranderingen in de rentetarieven zal doorvoeren.

NEW YORK De beurs van New York kwam gisteren tot rust. Het Dow Jones-koersgemiddelde van belangrijkste aandelen eindigde 8,52 punten hoger op een slot van 5656,91 punten. Er werden 353 miljoen aandelen verhandeld. De oliefondsen, die in de afgelopen dagen forse koerswinsten hadden geboekt, waren vanmorgen iets lager. De olieprijzen daalden na de mededelingen van Clinton.

TOKIO De effectenbeurs van Tokio beleefde vandaag een rustige dag. Het Nikkei-koersgemiddelde van de 225 belangrijkste fondsen steeg met 177,95 punten tot een slot van 20.379,82 punten.