Kinderagenda

Bloemencorso

Kinderen uit de hele wereld spelen de hoofdrol bij het Aalsmeers Bloemencorso dit weekend. Na de opening op vrijdag 6 sept kan je vanaf 15u in de Aalsmeerse bloemenveiling alle praalwagens bewonderen, waaronder zo'n 21 wagens speciaal voor kinderen met een verhaal over een kind uit steeds weer een ander land. Bijvoorbeeld 'Olia uit Moskou' over een Russisch meisje dat samen met haar ouders in Moskou woont. Ze studeert ballet aan de school voor klassieke dans. Haar liefste wens is om de rol van 'Marsha' te dansen; het kleine meisje uit 'De Notenkraker', een ballet op muziek van Tsjaikovsky. Of een Indiase wagen over 'Nusarat uit Lahore': in India werken sommige jonge kinderen van vroeg tot laat in de steenfabrieken. Sinds kort mogen kinderen in de middag enkele uren in de schaduw leren lezen en schrijven. Op de wagen zie je allemaal Lego-stenen: want natuurlijk willen die arme kinderen uit Lahore net als jij gewoon naar school en met hun vriendjes en speelgoed (Lego) spelen. En zo zijn er nog negentien andere wagens met onderwerpen over kinderen uit Afrika, Zuid-Amerika, Griekenland, Lapland, Azië, Mexico, het Midden-Oosten en China. Unicef, de organisatie van de Verenigde Naties voor kinderen probeert er al jaren voor te zorgen dat kinderen in bijvoorbeeld India en Afrika gewoon naar school kunnen en lekker spelen in plaats van de hele dag te werken. Daarom hebben ze ook als thema voor het corso 'Kinderen zoals jij' gekozen . Verder kan je op vrijdag meedoen met bloemschikken, tekenen, schilderen, pannenkoeken bakken en kinderspelletjes uit de Derde wereld. Op zaterdag rijden alle wagens van Aalsmeer, via Bovenkerk en Amstelveen naar De Dam in Amsterdam. En op zondag van 9-17u staan de corsowagens ook nog de hele dag in de veilinghal en is er ook van alles voor kinderen te doen: je kan je fiets of step met bloemen versieren, meedoen met jazzballet, achter een kindermuziekcorps aanlopen en op de foto in een van jouw favouriete praalwagens. Kinderen tot 12 jaar gratis, daarboven ƒ 10,-. Adres: Legmeerdijk 313.

Bes op weg

Als je vlak bij het bos woont er of net met vakantie bent gewest heb je vast wel bosbessen geplukt. En hoe langer je doorging met plukken en eten, hoe paarser je handen en lippen werden. Zo te zien was je trouwens niet de enige die de bosbessen zo lekker vond. Want als je goed oplette kon je hier en daar ook vossekeutels tegenkomen die er ook helemaal paars uitzagen. Ook in september kom je volop pitten van allerlei soorten bessen en vruchten in keutels tegen. Niet alleen van de vos, maar ook in die van bijvoorbeeld de das. Of wat dacht je van vogelpoep? Vogels zijn nu druk bezig zich lekker vol te eten met de felgekleurde bessen die ze aan bomen en struiken zien zitten. Ze zorgen ervoor dat het zaad dat in de bessen zit, verspreid wordt en het kan gebeuren dat pas kilometers verderop de zaden worden uitgepoept. Op de ontdekkingstocht 'Bes op Weg' zal je zien dat zaden ook nog op andere manieren verspreid kunnen worden. Voor kinderen van 6 t/m 8 jaar op woensdag 11 september om 14u in het bezoekerscentrum Veluwezoom, Heuvenseweg 51, Rheden. Kosten: ƒ 3,- per kind. Res 026-4951023.

Varen

Heb je ooit gehoord van een bakdekkruiser met kofferdek? Vast niet! Het is een oud pleziervaartuig en het ligt samen met andere oude schepen zoals een Hasselter aak met nog de originele inrichting, een parlevinker (kleine varende supermarkt), beurtschip (klein vrachtschip) zaterdag en zondag in de haven in de haven van het Maritiem Buitenmuseum in Rotterdam. Je mag alle schepen bezoeken en de trotse eigenaren van de kruisers willen graag alles over hun boten vertellen. En omdat er dit weekend Wereldhavendagen zijn kan je ook meevaren met een 'Werkpaard te water', een oude stoomsleepboot, Ook zijn alle loodsen open, draaien de machines en je kan zelfs een stoomkraan in actie zien, (kleine hijskraan die nog op stoom werkt). Vertrektijden op zaterdag en zondag: 12u30, 13u45, 15u en 16u15. Kosten ƒ 3,50 voor kinderen tot 12 jaar en volwassenen ƒ 7,50. Res 010-4048072. Maritiem Buitenmuseum, Leuvenhaven 50-72, Rotterdam.

Ook in het Amsterdamse Scheepvaartmuseum kan je meevaren met een stoomschip. De Christiaan Brunings is een 33 meter lang stoomschip dat zo'n vijftig jaar als inspectievaartuig en ijsbreker heeft gevaren. Je vaart 45 minuten over het IJ en de bemanning vertelt je over het schip en natuurlijk mag je de machinekamer met de werkende stoomketels bekijken. De (gratis) afvaarten vanaf de steiger van het museum zijn op zaterdag om 10u45, 12u, 13u15, 14u30, 15u45 en zondag om 12u30, 13u45, 15u en 16u45. En aan de steiger liggen vier mooie oude schepen, waaronder een tjalk en een klipper. De bemanning is dan bezig om met echt werfgereedschap de boten de onderhouden en repareren. En heb je van zo'n tocht over het IJ honger gekregen dan staat er op de kade een haringroker, die demonstreert hoe gepekelde haringen tot kippers worden verwerkt. Ook de haringroker kan je alles over zijn oude ambacht vertellen en de vers gerookte kippers kunnen meteen worden opgegeten. Nederlands Scheepvaartmuseum Amsterdam, Kattenburgerplein 1.

Kinderhavendag

In Rotterdam ligt aan het einde van de Parkkade, onder de Euromast, dit weekeinde een heel bijzonder park: het Kinderhavenpark van de Wereldhavendagen. In dat park liggen elf havens, waar je allemaal leuke dingen kan doen. zo is er een snoephaven, waar je vis- en bootbroodjes kan bakken, limonade kan mengen en visspekjes rijgen. In de knutselhaven kan je je eigen droombrug maken en meebouwen aan een maquette van de kades in Rotterdam. Verder zijn er nog een kunsthaven, circushaven, schminkhaven, speelhaven, herriehaven (met veel trommels), springhaven, ontdekhaven, containerhaven en boekieboekiehaven, waar de letters van het alfabet worden veranderd in scheepstermen en waterige spreekwoorden worden bedacht. Voor kinderen van 4 t/m 12 jaar, open van 12-17u, de toegang is gratis.

Informatie over activiteiten voor kinderen kunt u sturen naar NRC Handelsblad, Kinderagenda, Postbus 8987, 3009 TH Rotterdam.

    • Tonny Schoemaker