JAMES BOND SPRONG

Er zijn mensen die een balletje slaan op golf- of tennisbaan als een slaapverwekkend vertier beschouwen. In een tijdperk waarin snelheid, hang naar avontuur en sterke prikkels floreren, passen nieuwe sporten waarbij het leven soms letterlijk aan een draadje komt te hangen. Het bungy jumpen - een sprong in de diepte maken met een elastiek om de enkels - is op zich niet nieuw, maar volgende maand wacht er voor de diehards een lang gedroomde wens.

Voor het lieve bedrag van zo'n vijfhonderd gulden wordt er gesprongen vanaf het punt waar de laatste James Bond film 'Golden Eye' is opgenomen. Meestal springt de bungy jumper tot zo'n 100 meter maar de James Bond sprong is ruim het dubbele, om precies te zijn: 220 meter. Wie zich de openingsscne van Goldeneye voor de geest kan halen zal gruwen bij de gedachte de peilloze diepte van de Zwitserse Verzasca stuwdam af te springen. Het lopen naar de rand van de dam veroorzaakt bij weldenkende wezens een draaierige maag, het idee er vanaf te springen lijkt in te druisen tegen ieder natuurlijk instinct. Na lang bekvechten hebben de organisatoren het kanton Ticino zover gekregen om eenmalig de stuwdam open te stellen voor hen die in het spoor van 007 willen springen. In het weekend kost de sprong Sfr 355, door de week Sfr 295.

Periode: van 7 tot 29 september. Informatie via Trekking Team, Ticket Hotline, tel. 00-41 1 9503388. Prijzig en comfortabel logeren kan in Ascona: Albergo Giardino, tel. 00-41 91 7910101. Goedkoper en eveneens aangenaam: Hotel Antico in Intragna, tel. 00 41 91 7961107.