In VS liggen nu ook snoepsigaretjes onder vuur

NEW YORK, 5 SEPT. Ze zien eruit als sigaretten, ze komen in kleine pakjes en hebben namen als Lucky Lights en Kings. Het mag duidelijk zijn dat het van kauwgomsigaretten maar een kleine stap is naar de gehate tabaksprodukten.

In de totale oorlog tegen tabak liggen nu ook de fabrikanten van snoepsigaretjes onder vuur. Sommige consumenten denken dat de onschuldige sigaretjes ook door Philip Morris en RJR Nabisco worden gemaakt. Tegenstanders van dit snoepgoed hangen dan ook een 'stepping stone' theorie aan: voor wie snoepsigaretten in de mond neemt is het maar een kleine stap naar het echte spul. “Om de paar jaar is er wel een politicus die het in zijn hoofd haalt om dit snoepgoed te verbieden”, zegt een woordvoerder van New England Confectionary. “Leuk is dat niet.” Inderdaad hebben wetgevers in New York en Californië al geprobeerd om dit snoepgoed te verbieden. In Californië miste het wetsvoorstel maar net een meerderheid en in de staat New York kwam het wel door de ene kamer maar niet door de andere.

Onder druk van voortdurende protesten heeft fabrikant Necco, een onderdeel van New England Confectionary, de namen Swell Mell en Licky Strikes al laten vallen en ingeruild voor de onschuldiger benamingen Princess en Dinosaur. Ook heten de snoepjes niet meer snoepsigaretten maar snoepstokjes. Een zoete rode punt aan het uiteinde werd voor de zekerheid ook afgeschaft.

Uiteraard zijn er ook onderzoeken geweest naar de verderfelijkheid van het rookloze snoepgoed. Volgens een artikel in het blad Pediatrics pakken jonge kinderen als ze de keuze hebben tussen sigaretjes, chips, een appel en chocolade vaak spontaan de sigaretjes en doen net of ze roken. Wat dit bewijst is niet duidelijk maar kennelijk vonden de onderzoekers het alarmerend. Tegenwicht kwam er in de vorm van een onderzoek door de Hofstra University. Een onderzoeksteam stelde vast dat bij 164 ondervraagde volwassen rokers kauwgomsigaretten niet voorkwamen in de vijf belangrijkste redenen om te gaan roken.

Kauwgomsigaretten zijn volgens waarnemers gemakkelijke doelen voor wetgevers om succesjes te halen bij hun achterban. De vage notie dat het snoepgoed mogelijk leidt tot verslavend tabaksgenot is al voldoende om de kiezers op de banken te krijgen. Als het gaat om 'het welzijn van onze kinderen' zijn goede bedoelingen in dit land voldoende om de steun van iedereen te krijgen.

    • Lucas Ligtenberg